Persberichten Binnensticht, 09.45 uur

Utrecht, 29-10-2008

Fietsendieven slaan slag met sleutellopers

DE BILT De afgelopen week hebben er weer vijf fietsendiefstallen plaatsgevonden in gemeente De Bilt.

Opvallend is dat de dieven gericht zoeken naar relatief nieuwe fietsen. De politie heeft sterke aanwijzingen dat er fietssleutellopers in omloop zijn waarmee dieven eenvoudig bepaalde sloten kunnen openen.

Wat doet de politie?

De politie surveilleert op plekken waar relatief veel fietsen worden gestolen. Bovendien worden in deze donkere maanden fietsers aangesproken en de framenummers van hun fiets gecontroleerd. Past de fiets wel bij de bestuurder? Doel is erachter te komen of de fietser wel op zijn of haar eigen fiets rijdt. De politie benadrukt dat iemand die getuige is van diefstal van een fiets daarvoor 112 mag bellen, als er een pakkans van de dief is.

Belangrijkste tips tegen diefstal

Om de kans op diefstal te verkleinen geeft de politie het volgende advies:

· De investering in twee verschillende goede sloten is altijd de moeite waard, ook voor een tweedehandsfiets (bijvoorbeeld ringslot, beugelslot en kettingslot). Dieven zijn vaak gespecialiseerd in één soort slot;

· Zet uw fiets, voor zover mogelijk, in een bewaakte fietsenstalling;

· Zet uw fiets ergens aan vast en haal het slot door zowel het frame als het voorwiel;

· Niet iedereen kan zijn eigen fiets goed omschrijven. Mocht uw fiets worden gestolen, dan heeft de politie uitgebreide informatie nodig bij uw aangifte. Bewaar daarom goed de kenmerken van uw fiets zoals het framenummer, type en kleur. Registreer uw fiets met behulp van een fietsregistratiekaart. Deze is verkrijgbaar bij de fietsvakhandel, verzekering en de politie;

· Laat uw fiets door de fietsenmaker graveren met de eigen postcode en het huisnummer;

Goede aangifte

Als uw fiets onverhoopt toch wordt gestolen, doe daar dan meteen aangifte van bij de politie. Hierdoor blijft de politie op de hoogte van het aantal gepleegde diefstallen en kan er gericht worden gecontroleerd Neem een ingevulde fietsregistratiekaart en de aankoopnota mee. Alleen als de politie een goede beschrijving heeft van de fiets en een framenummer, bestaat er kans dat als de fiets teruggevonden wordt, deze aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven kan worden. Beschikt de politie slechts over een summiere omschrijving van de fiets, dan is de kans op teruggave zeer gering.

Let op: zakkenrollers actief

DE BILT/BILTHOVEN - De politie van het district Binnensticht heeft sinds 18 oktober acht aangiftes binnengekregen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van zakkenrollers.

De zakkenrollers sloegen toe bij mensen die aan het winkelen waren in De Bilt aan de Hessenweg en in Bilthoven aan de Kwinkelier. Hier werden portemonnees uit tassen en winkel- en kinderwagens van de slachtoffers gestolen.

Wat doet de politie?

De politie is extra alert op zakkenrollers in De Bilt en Bilthoven om te voorkomen dat het aantal aangiften nog meer stijgt. Bovendien probeert zij verdachten in beeld te krijgen.

Wat kunt u zelf doen?

Het is verstandig om alert te zijn op één of meerdere personen die u trachten af te leiden (aanstoten, iets laten vallen, weg vragen, geld wisselen etc). Zakkenrollers opereren vaak in groepjes, waarbij de aandacht van het slachtoffer wordt afgeleid en de andere zakkenroller de diefstal pleegt. Draag bovendien nooit een tas op de rug en doe een portemonnee niet in achterste broekzak. Opbergen in de binnenzak is beter. Houd bovendien tassen in de winkel- en kinderwagen in de supermarkt altijd in het oog, ook als u fruit of groente gaat wegen! Tot slot is het belangrijk om niet teveel geld mee te nemen in de portemonnee en alert te zijn bij betaalautomaten.

Doe altijd aangifte

Naast informatie over tactieken van zakkenrollers vraagt de politie om bij verdachte situaties direct 112 te bellen. Slachtoffers worden verzocht zo spoedig mogelijk aangifte te doen. De informatie kan misschien gebruikt worden voor de collegas die op dat moment posten of surveilleren op straat.

Als u bent bestolen, waarschuw dan omstanders. Probeer ook het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geef deze door aan de politie.