Gemeente Zijpe


2008-10-22 Wet Inburgering Beleidsregels prioriteitstelling doelgroepen
logo Zijpe kleur.jpg

Op deze website zijn beleidsregels geplaatst inzake de wet inburgering, prioriteitsstelling doelgroepen. De plaatsing op de gemeentelijke website is tijdelijk, de Sociale Zaken van gemeente Harenkarspel zijn immers in handen van de Intergemeentelijke Sociale Dienst in Schagen.

De beleidsregels krijgen binnenkort een permanente plaats op de website van de ISD; www.isdnoordkop.nl onder het kopje Inburgering. De beleidsregels liggen tevens ter inzage bij de ISD, Westerpark 20, 1742 BX Schagen, tel. 0224-210700.

Waarom beleidsregels?
Op 1 januari 2007 trad de Wet Inburgering in werking. Door deze Wet zijn mensen -afkomstig uit het buitenland en die een verblijfsvergunning hebben (Oudkomers) of krijgen (Nieuwkomers)- verplicht een Inburgeringsexamen af te leggen.
De gemeenten zijn verplicht aan asielmigranten en geestelijk bedienaren een inburgeringsvoorziening aan te bieden. De gemeenten kúnnen een inburgeringsvoorziening aanbieden aan overige migranten (bijv. gezinshereniging/ - vorming) en aan vrijwillige inburgeraars (genaturaliseerden en EU-burgers). Voor deze kan-groep is het nodig een prioriteit aan te geven om te voorkomen dat het beschikbare budget onbeperkt overschreden kan worden.

In december 2006 hebben de 7 samenwerkende gemeenten de Verordening Inburgering vastgesteld. Daarin is aangegeven dat voor de zogeheten kan-groep beleidsregels worden opgesteld. Deze beleidsregels zijn in de bijlage aangegeven. Er wordt een prioriteit aangegeven aan de doelgroepen. Uitgangspunt daarbij is dat de meest kwetsbare groepen de hoogste prioriteit krijgen.


* Beleidsregels wet Inburgering doelgroepen versie 4 def.pdf