Gemeente Laren


Blinden en slechtzienden tevreden over Laren

Wethouder Maria Klingenberg ontving NVBS op Dag van de Witte Stok

Laren is een dorp waarin blinden en slechtzienden zich gemakkelijk en veilig kunnen bewegen. Dit is de conclusie van de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden na een inspectietocht door het dorp. Op de Dag van de Witte Stok werd de afdeling Gooi- en Eemland van de NVBS door wethouder Maria Klingenberg ontvangen.

Het gezelschap werd eerst ontvangen in de Warrekam, waar dorpsdichter Gerard Beentjes een voordracht hield. Daarna splitste het gezelschap zich in twee groepen. Naast blinden en slechtzienden waren ook geleidehonden waren van de partij. De inspectie gaat in op toegankelijkheid van winkels, plaatsing van reclameborden in de looproute en andere problemen waar men in dit geval letterlijk "tegenaan loopt".

Winkeliers blijken bereidwillig om het deze groep mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Wethouder Klingenberg zegt toe om de bovenkant van de betonnen paaltjes wit te laten schilderen, zodat ze meer opvallen.

Rondgang met senioren in 2005

Al in 2005 ging Maria Klingenberg door Laren met senioren uit het dorp om de begaanbaarheid van trottoirs en oversteekmogelijkheden in kaart te brengen. Toen werd geconstateerd dat er met de toestand van de openbare ruimte "best valt te leven" voor senioren.

Indertijd werd uitgelegd om welke reden beslissingen worden genomen om gewenste verbeteringen al dan niet aan te brengen. Schuin liggende stoepen worden hersteld, maar verzakken vaak na verloop van tijd onder het gewicht van geparkeerde auto's. Daar is niet altijd aan te ontkomen. Het ontbreken van voetpaden op sommige plekken is een keuze die gemaakt wordt om de authentieke sfeer op bepaalde plaatsen te behouden. Soms ook moet er gekozen worden voor parkeermogelijkheden aan de ene zijde van de straat, zodat er slechts aan één kant een voetpad ligt.

Ook bomen vormen soms een obstakel, maar het alternatief, de boom weghalen is nog minder aantrekkelijk en stuit in het boomminnende Laren terecht op weerstand.

Bij reconstructies wordt door de gemeente altijd uitvoerig de gelegenheid gegeven om suggesties in te brengen en ervaringen uit te wisselen. Praktisch uitvoerbare zaken worden bijna altijd opgenomen in de plannen.