Datum : 29 oktober 2008 Nummer : 2008/58

Persbericht Goede gegevens over volksgezondheid essentieel voor beleid en wetenschap

De beschikbare gegevens over de volksgezondheid in Nederland kunnen beter worden gebruikt. Aanwijsbare gegevenstekorten moeten worden opgeheven. Bovendien moet er ruimte komen voor innovatief wetenschappelijk onderzoek naar de volksgezondheid. Koppeling van gegevens door gebruik te maken van het burgerservicenummer (BSN) zal de kwaliteit en doelmatigheid van dit soort onderzoek aanmerkelijk kunnen bevorderen. Dat schrijft de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO) in een advies dat vandaag wordt aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Effectief beleid en succesvol wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de volksgezondheid zijn beide afhankelijk van gegevens over de Nederlandse volksgezondheid. In het advies Van gegevens verzekerd. Kennis over de volksgezondheid in Nederland nu en in de toekomst constateert de RGO dat de beschikbaarheid van gegevens op dit moment te wensen overlaat en dat de gegevens die er zijn, niet altijd goed worden benut. De raad beveelt aan om de toegankelijkheid van beschikbare gegevens voor wetenschappelijk onderzoek, binnen de grenzen van de privacywetgeving, zoveel mogelijk te bevorderen. Gebruik van het BSN, het unieke nummer waarmee de burger zich identificeert in diens contacten met de overheid, zal een belangrijke bijdrage leveren. Voor de koppeling van gegevens uit verschillende bestanden is een trusted third party nodig, een instantie die onafhankelijk is van de gegevensbeheerders en van de onderzoekers die de gekoppelde gegevens gaan gebruiken.
De raad pleit verder voor het opzetten van een grootschalig onderzoek dat nodig is om gegevens te verzamelen over lichamelijke en psychische beperkingen en over risicofactoren voor ziekten. Ook verdient het aanbeveling om succesvolle onderzoeken waarin de gezondheid van de bevolking voor langere tijd gevolgd wordt, structureel te ondersteunen. Daarnaast moet er meer ruimte komen voor gegevensverzameling ten behoeve van innovatief wetenschappelijk volksgezondheidsonderzoek. Tezamen moeten de aanbevelingen ertoe leiden dat volksgezondheidsbeleid, gezondheidszorg en wetenschap in de toekomst verzekerd zullen blijven van de gegevens die ze nodig hebben.

Bezoekadres Postadres Parnassusplein 5 Postbus 16052
2511 VX Den Haag 2500 BB Den Haag Telefoon (070) 340 75 21 Telefax (070) 340 75 24 E-mail: bureau@rgo.nl www.rgo.nl

Pagina : 2

Het advies is voorbereid door een commissie bestaande uit: · prof. dr. D.E. Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie, Julius Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht, voorzitter · prof. dr. D.H. de Bakker, hoogleraar structuur en organisatie van de gezondheidszorg, in het bijzonder de eerstelijnszorg, Universiteit van Tilburg, en Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), Utrecht · prof. dr. J.W.W. Coebergh, hoogleraar kanker-surveillance, Erasmus MC, Rotterdam · prof. dr. D.J.H. Deeg, hoogleraar epidemiologie van veroudering, VU medisch centrum, Amsterdam · prof. dr. P.J. van der Maas, hoogleraar maatschappelijke gezondheids-zorg, Erasmus MC, Rotterdam, voorzitter Raad voor Gezondheidsonderzoek, Den Haag · prof. dr. D.S. Postma, hoogleraar longziekten, Universitair Medisch Centrum Groningen · dr. D. Ruwaard, directeur Publieke Gezondheid, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Den Haag, adviseur · dr. C. Smit, vertegenwoordiger patiënten en consumenten in de Raad voor Gezondheidsonderzoek, Den Haag · dr. ir. H.A. Smit, hoofd Centrum voor Preventie en Zorgonderzoek, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven · prof. dr. C. van Weel, hoogleraar huisartsgeneeskunde, Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen · dr. M.L. Essink-Bot, Gezondheidsraad/RGO, Den Haag , secretaris De publicatie Van gegevens verzekerd. Kennis over de volksgezondheid in Nederland nu en in de toekomst (RGO nr. 58) is te downloaden van www.rgo.nl en in een papieren versie op te vragen bij het secretariaat van de RGO, tel. (070)340 75 21, e-mail order@gr.nl. Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt de secretaris van de RGO, dr. J.N.D. de Neeling, tel. (070)340 57 10, e-mail nico.de.neeling@gr.nl.

Bezoekadres Postadres Parnassusplein 5 Postbus 16052
2511 VX Den Haag 2500 BB Den Haag Telefoon (070) 340 75 21 Telefax (070) 340 75 24 E-mail: bureau@rgo.nl www.rgo.nl