Gemeente Dronten


30-10-2008

Aansluiting zorg jeugdigen op stoom

Woensdag 29 oktober heeft gedeputeerde John Bos GAAF On Tour afgesloten met een werkbezoek aan Dronten. GAAF staat voor Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland.

GAAF Dronten 2008

Het programma GAAF is gericht op het versterken van aansluiting en samenhang in de zorg voor Flevolandse jeugd. Hiertoe hebben provincie, gemeenten, onderwijs, justitie en politie in 2006 het GAAF-convenant getekend. Om na te gaan hoe het na twee jaar GAAF staat met de uitvoering van deze afspraken, bezocht Bos deze weken de Flevolandse gemeenten.

In de gemeente Dronten is sinds de ondertekening van het GAAF-convenant veel gebeurd. Het meest aansprekende voorbeeld is de ontwikkeling van een integraal programma jeugd. Het programma heeft als doel om de ontwikkelingskansen voor de Drontense jeugd vanuit een gezamenlijk kader te stimuleren. Naar verwachting wordt het programma begin 2009 door het gemeentebestuur vastgesteld. Voor jeugdigen die extra ondersteuning nodig hebben in het versterken van de ontwikkelingskansen worden extra acties ingezet. Een voorbeeld hiervan is de pilot zorgcoordinatie die eind 2007 is opgestart voor de leeftijdsgroep nul tot twaalf jaar. Deze wordt komend jaar uitgebreid met de leeftijdsgroep twaalf tot negentien jaar.

Eén kind, één plan
GAAF is een driejarig verbeterprogramma (2006-2009) voor de aansluiting
jeugdbeleid-jeugdzorg-onderwijs-justitie/politie-gezondheidszorg in Flevoland. Op lokaal en regionaal niveau hebben betrokken partijen afspraken gemaakt om deze aansluiting en de samenhang in de zorg te verbeteren. Daardoor worden kinderen en jongeren eerder en beter geholpen en wordt voorkomen dat ze tussen wal en schip vallen. Uiteindelijk moet voor elk kind dat hulp nodig heeft, één gezamenlijk plan worden opgesteld, uitgevoerd en geëvalueerd. Om hier in 2009 prioriteit aan te geven zijn er tijdens het werkbezoek vervolgafspraken gemaakt.

GAAF-conferentie
Donderdag 30 oktober organiseren de zes gemeenten en de provincie de derde, jaarlijkse GAAF-conferentie voor mensen die in Flevoland werken op het gebied van jeugd. Thema dit jaar is Van afspraken naar gedrag. Tijdens de conferentie wordt voor het eerst de Innovatieprijs 2008 uitgereikt voor het meest innovatieve project op het gebied van aansluiting.