Gemeente Zaanstad

29-10-2008

Definitief besluit spoorwegovergang Assendelft in november

Het College van burgemeester en wethouders hebben deze week een financieringsvoorstel vastgesteld voor de aanpassingen van de spoorwegovergang in Assendelft. Dit besluit wordt in november, tijdens de begrotingsbehandeling, aan de gemeenteraad voorgelegd. Bij vaststelling door de raad kunnen de aanpassingen om de overweg veiliger te maken begin 2011 gerealiseerd worden.

In 2003 heeft de gemeenteraad besloten om de spoorwegovergang Assendelft aan te passen. Het belangrijkste doel is de verkeersveiligheid verbeteren door het autoverkeer te scheiden van fietsers en voetgangers. Langzaam verkeer blijft gebruik maken van de huidige overgang, terwijl het auto- en vrachtverkeer via een nieuwe weg langs de achterzijde van de eerste woningen aan de Dorpsstraat onder het spoor doorgaat. Door de aanpassingen wordt het bedrijventerrein Assendelft-Noord ook beter bereikbaar, omdat deze een directe verbinding krijgt met de provinciale weg (N203).

Het project is medio 2007 stil gelegd, omdat onderzoek uitwees dat de nieuwe weg met palen gefundeerd moest worden. Ophogen met zand was niet voldoende om het vrachtverkeer over de weg te laten rijden. Het funderen van een weg brengt extra kosten met zich mee en daar wilde de gemeente samen met externe partijen een oplossing voor vinden. Dat is nu gelukt.

De gemeente neemt ruim EUR 4,1 miljoen van de kosten voor haar rekening, dit is EUR 2,7 miljoen meer dan in 2003 voor de realisering van de aanpassingen is gereserveerd. Daarnaast levert de Stadsregio Amsterdam ook een extra bijdrage aan het project van EUR 1,25 miljoen. De externe partijen nemen 36% van de totale kosten voor hun rekening. Dit komt neer op een bedrag van EUR 2,4 miljoen. Hiermee is de totale financiering voor de overgang rond.

De extra investering die het college wil doen is opgenomen in de begroting 2009 - 2012. De raad behandelt de begroting op 11 en 13 november. Als de raad instemt met het financieringsvoorstel, dan kan de spoorwegovergang worden aangepast. Daarmee kan het verkeer begin 2011 gebruik maken van de nieuwe weg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Communicatie, Elly Klut, via telefoonnummer 075 - 655 2414 of e.klut@zaanstad.nl