Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 302 SJT
Datum: 28 oktober 2009

Provincie Fryslân zet boete-procedure door

De provincie Fryslân heeft geconstateerd dat Arriva nog steeds oudere hogevloerbussen gebruikt en daarmee niet voldoet aan de concessie. De provincie zet de boete-procedure richting vervoerder Arriva dan ook door. De provincie maakte eerder al kenbaar dat zij een boete-procedure in gang zette, maar gaf Arriva conform de procedure tot 27 oktober de tijd om alsnog te voldoen aan de afspraken over de in te zetten bussen.

Arriva is niet ingegaan op de eisen van de provincie maar heeft gevraagd om haar zienswijze mondeling te mogen toelichten. Dat gesprek vindt op zeer korte termijn plaats waarna de provincie bepaalt of de procedure verder voortgezet wordt en de boete van E 100.000,- wordt opgelegd. Een en ander hangt af van de argumentatie die Arriva in het gesprek naar voren brengt, anders die zij tot op heden kenbaar heeft gemaakt. "Arriva zal met een goed verhaal moeten komen", aldus gedeputeerde Adema, "het moet geen kwestie van pappen en nathouden worden, het is of de bussen terug, of een boete."

Aanleiding
Arriva heeft recent 16 van de 54 zogenaamde lagevloerbussen weggehaald uit Zuidoost Fryslân en zet deze nu elders (buiten de provincie) in. Daarvoor zijn oudere hogevloerbussen in de plaats gekomen. Deze voldoen niet aan de eisen die de provincie aan de bussen stelt.. De provincie eiste daarop dat alle 16 bussen op zeer korte termijn, uiterlijk maandag 27 oktober, weer in Zuidoost Fryslân zouden worden ingezet en startte hiervoor de boete-procedure op.

Bij de verlenging van de overeenkomst voor de periode 1 september tot en met 13 december 2008 (het moment waarop Q-Buzz de concessie gaat uitvoeren) is bepaald dat Arriva het vervoer met de "thans in Zuidoost Fryslân aanwezige bussen'' gaat rijden. De vervoerder stelde dit zelf als uitgangspunt in haar akkoord op de verlenging. De provincie Fryslân houdt de vervoerder aan deze afspraak omdat lagevloerbussen de toegankelijkheid van het openbaar vervoer (voor ouderen en mindervaliden) ten goede komen en om die reden een essentieel onderdeel zijn van de concessie.


---- --