Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 305 JA
Datum: 29 oktober 2008

In 2007 meer toeristen, meer bestedingen, meer werk

Er kwamen in 2007 meer toeristen naar Fryslân, die hier korter verbleven maar per dag meer besteedden. Dat blijkt uit het rapport Toerisme in Cijfers, dat jaarlijks in opdracht van de drie noordelijke provincies wordt opgesteld. Het aantal overnachtingen in Fryslân bleef vorig jaar vrijwel gelijk maar het totaal aantal toeristen steeg met 2,6% en hun bestedingen met 2,1% tot E 878 miljoen. De werkgelegenheid in de sector toerisme steeg in 2007 met 4,1%. Aquazoo en het Bezoekerscentrum Drents Friese Wold bij Appelscha waren in 2007 de meest bezochte toeristische dagattracties. Van de evenementen scoorde de Harlinger Visserijdagen met 150.000 bezoekers in Fryslân het hoogst.

In de watersportsector zijn er in 2007 in Fryslân ongeveer 500 vaste ligplaatsen meer geregistreerd dan in 2006. In de categorie bootverhuur is het aantal overnachtingen licht gedaald. Alle categorieën bootverhuurders hebben vorig jaar te maken gehad met een achteruitgang in het aantal verhuurdagen. In Fryslân zijn ook minder brug- en sluispassages geteld. Belangrijke oorzaken daarvan zijn de aanleg in 2007 van het Jeltesloot-aquaduct (de eerdere brug was het drukste telpunt) en de aanleg van de nieuwe spoorbrug bij Akkrum. De werkgelegenheid in de watersportsector groeide in 2007 evenwel met 3%.

In de periode 2000-2007 kwamen er in totaal 2800 banen bij in de toeristische en recreatieve sector, een groei van 14%. De watersport groeide met 15%, waarbij vooral de jachtbouwsector (inclusief zeilmakerijen en scheepsbetimmering) zich positief onderscheidt. De jachtbouwsector heeft inmiddels een aandeel van 22% op de binnenlandse markt.

De bezettingsgraad van hotels en pensions groeide in 2007 licht met 0,7% en 'bêd en brochje'-adressen met 6,2%. De kampeersector heeft zich minder gunstig ontwikkeld en volgt daarmee een landelijke trend. De daling van het aantal overnachtingen op vaste standplaatsen (-7% sinds 2000) wordt overigens ook veroorzaakt door capaciteitsafname. Dit hangt samen met de kwaliteitsverbetering die in de kampeersector wordt doorgevoerd; stacaravans op campings worden vervangen door recreatiebungalows.

In 2007 had de totale economische betekenis van de toeristische en recreatieve sector in Fryslân (inclusief indirecte en afgeleide effecten) betrekking op 31.300 banen. Dit is 11% van de totale Friese werkgelegenheid. Het toeristische werkgelegenheidsniveau in Fryslân ligt ruim 3% boven het Nederlands gemiddelde.

Gedeputeerde Jannewietske de Vries: "Fryslân is en blijft de toeristische topattractie in Nederland en Noord Europa. Constant werken aan de kwaliteit van ons landschap, gastvrijheid en actieve promotie blijft de komende jaren dan ook het devies.


---- --