Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 oktober 2008

Vragen lid Van der Veen (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het advies inzake de IJsselmeerziekenhuizen


1. Heeft u kennisgenomen van het advies van de heer Lodewick inzake de IJsselmeerziekenhuizen?{1}


2. Bent u met ons van mening dat het hier een advies betreft en dat de definitieve beslissing over dit advies nog moet plaatsvinden?


3. Wat vindt u van het voorstel dat voor 7 november een beslissing dient te worden genomen over een kapitaalinjectie, hetzij door private partijen hetzij door publieke partijen?


4. Wat vindt u er van dat de Raad van Toezicht zijn functie ter beschikking heeft gesteld?


5. Heeft u zich gerealiseerd dat, door het aftreden van de Raad van Toezicht, een interim manager zal beslissen over de vraag welke partij de kapitaalinjectie dient te geven? Deelt u de mening dat een dergelijke belangrijke beslissing niet alleen door een interim manager genomen dient te worden genomen, gelet op het belang van het ziekenhuis voor de gemeenschap en de zwaarte van de gevolgen?


6. Deelt u de mening dat, gelet op het belang van de gezondheidsvoorzieningen voor de gemeenschap, in ieder geval de lokale en provinciale overheid een bepalende rol moeten hebben in het besluitvormingstraject rond de kapitaalinjectie en in de samenstelling van de te benoemen Raad van Toezicht?


7. Bent u met mij van mening dat de voorgestelde periode tot 7 november te kort is, met name ook voor de publieke partijen, om gevolg te geven aan dit voorstel? Kunt u aangeven welke termijn u zult hanteren?


8. Wat is uw mening over de zgn. biedingsprocedure, zoals voorgesteld door de heer Lodewick?


9. Bent u bereid, mede gelet op uw toezegging tijdens het laatst gehouden spoeddebat, om te zorgen voor adequate financiering totdat besluitvorming heeft plaats gevonden?


10. Bent u bereid deze vragen per ommegaande te beantwoorden, in ieder geval vóór aanvang van een voortgezet debat over de toekomst van de IJselmeerziekenhuizen?

{1} Ziekenhuiszorg in de polders: een herontwerp , 28 oktober 2008

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Ziekenhuiszorg in de polders: een herontwerp , 28 oktober 2008