Gemeente Oost-Gelre


Nieuwmarkt krijgt een "gezellig" kunstwerk

Op de Nieuwmarkt in Lichtenvoorde wordt in het voorjaar van 2009 een kunstwerk geplaatst. Kunstenaar Sjer Jacobs is gevraagd het kunstwerk te maken. De gemeente Oost Gelre heeft daarmee het advies van de gemeentelijke kunstadviescommissie overgenomen.

De Nieuwmarkt is een nieuw woon- en winkelcentrum dat gerealiseerd wordt op het voormalig ziekenhuisterrein in Lichtenvoorde. De ideeën voor een kunstwerk zijn tot stand gekomen in goed overleg en samenspraakmet de projectontwikkelaar Theo Gerretsen.

Uit diverse kunstenaars is Sjer Jacobs gekozen om het kunstwerk te maken. Zijn kunstwerken hebben een gezellige en knusse uitstraling en dat past bij de sfeer die de Nieuwmarkt wil uitstralen als woon- en winkelgebied. In een eerste schets heeft de kunstenaar zijn ideeën op papier gezet, het gaat om een trapvormig element, waar een man en een vrouw op zitten. Het in brons uitgevoerde kunstwerk biedt ook de mogelijkheid om er gezellig bij te gaan zitten, dankzij de vormgeving van de sokkel.

De kunstadviescommissie is in 2007 ingesteld en bestaat uit vier regionale kunstenaars onder voorzitterschap van wethouder Henk Gerrits. Het eerste kunstobject betrof het beschilderen van het transformatiehuisje bij zorgcentrum Antoniushove in Lichtenvoorde door de Friese kunstenaar Dirk Hakze. Doel is om elk jaar een kunstwerk te plaatsen in één van de kernen van Oost Gelre.

Kunstenaar Sjer Jacobs is woonachtig in het Limburgse Tegelen. Hij ontleent de thema's aan zijn directe omgeving. Mensen vormen daarbij zijn belangrijkste inspiratiebron. De mens, enerzijds in al zijn verscheidenheid, anderzijds in een geheel eigen stijl. Hij beeldt mensen uit het dagelijkse leven uit, hoe mensen kijken, hoe ze zich gedragen. Hun houding, oogopslag, kleding, alles is van belang. Naast een galerie in Tegelen heeft hij ook een eigen galerie in Barcelona.

Meer informatie over de kunstenaar vindt u op zijn website www.sjerjacobs.com. Informatie over de Nieuwmarkt vindt u op www.plannieuwmarkt.nl.

telefoon (doorkies): (0544) 39 3552 / 06 - 239 294 73

fax: (0544) 37 29 69

e-mail: b.keegstra@oostgelre.nl

internet: <:http:/>www.oostgelre.nl


---- --