Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 29 oktober 2008

Wethouder Gehrels neemt negatief advies Amsterdamse Kunstraad over

Amsterdammers voor behoud Vondelpark Openluchttheater

De onlangs afgesloten handtekeningactie voor behoud van het Vondelpark Openluchttheater heeft de Wethouder voor Kunst & Cultuur niet op andere gedachten gebracht. Zij neemt onverkort het advies van de Amsterdamse Kunstraad over waarin wordt voorgesteld om de subsidie met 50% te korten. De organisatie van het Vondelpark Openluchttheater heeft vanaf het moment dat het advies bekend werd, duidelijk gemaakt dat de programmering dan stopt.

Half november vergadert de commissie kunst & cultuur van de Gemeenteraad over de adviezen, maar de Wethouder heeft al laten weten dat zij de plannen van de Kunstraad overneemt. En daarmee is de doodsteek voor het Openluchttheater na 35 jaar slechts een formaliteit.

Nog even de feiten op een rij:

Het Vondelpark Openluchttheater is na de Uitmarkt het populairste culturele evenement van de stad. De toeristische aantrekkelijkheid van het theater is ongekend hoog. De zomerbespeling staat op de vierde plaats van 'things to do' na bijvoorbeeld de Nachtwacht en de rondvaarten.

Met minimale middelen en met een fors aandeel eigen inkomsten is het Vondelpark Openluchttheater in staat om drie maanden per jaar honderden optredens te programmeren die door de jaren heen honderdduizenden Amsterdammers en niet-Amsterdammers hebben weten te trekken. Halvering van de subsidie - terwijl er geen mogelijkheden meer zijn om de eigen inkomsten te verhogen - brengt het programmeringsbudget en de organisatiekracht zo ver omlaag dat doorgaan geen zin heeft. Aan de Amsterdamse Kunstraad en aan de politiek is dat de afgelopen maanden duidelijk gemaakt. Zowel de Kunstraad als de politiek vindt de activiteiten van het Vondelpark Openluchttheater belangrijk en een cadeau aan de stad, maar beide zijn blijkbaar niet bij machte om hun positieve houding om te zetten in een even positief advies.

Laatste beroep op politiek

In de afgelopen maanden is een actie gehouden om het Openluchttheater te behouden. Er zijn 15.000 handtekeningen gezet door bezoekers aan het theater, en vele artiesten hebben zich keer op keer uitgesproken tegen bezuiniging en voor behoud van een unieke speelplek. Daarnaast hebben instellingen laten weten dat het Openluchttheater open moet blijven om jong en divers talent een podium te bieden voor een groot en enthousiast publiek. Nu sluiting van het Vondelpark Openluchttheater bijna onafwendbaar lijkt, wil de organisatie, namens artiesten, instellingen en publiek nog een laatste maal een klemmend beroep doen op de Wethouder, de commissie en de Gemeenteraad om middelen te vinden waardoor het Openluchttheater ook in 2009 en daarna een aansprekend en gewild programma kan blijven presenteren.

Bijlage: Factsheet

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vondelpark Openluchttheater, Ellis van de Giessen,mob: 06-24251364, email: ellis@openluchttheater.nl

Vondelpark Openluchttheater

Professor Tulpstraat 23

1018 GZ Amsterdam

tel: 020-4283360

W: www.openluchttheater.nl