MEDEDELING FAVV : Intracommunautair handelsverkeer in runderen 29/10/2008

29/10/2008 14:30

FAVV-AFSCA

Om de Belgische regels af te stemmen op de Europese regelgeving, worden de procedures en criteria voor de certificatie van levende dieren aangepast.

Aan de voorwaarden betreffende de identificatie en de registratie van de runderen en aan de gezondheidsvereisten, wijzigt er niets. De te respecteren locaties die als vertrekplaats in aanmerking komen voor het intracommunautair handelsverkeer zullen echter wel wijzigen.

Vanaf 01 december 2008 zullen er enkel nog gezondheidscertificaten voor fok-, gebruiks- en slachtrunderen opgesteld worden vanuit de veehouderijen die in Sanitel geregistreerd staan met een beslagnummer en vanuit erkende verzamelcentra. Alleen slachtrunderen kunnen ook nog uit erkende handelaarstallen die in Sanitel geregistreerd staan, geëxporteerd worden.

Veehandelaars die vandaag vanuit een handelaarstal fok- en gebruiksrunderen in het intracommunautair handelsverkeer willen brengen, dienen deze erkende handelaarstal om te vormen tot een erkend verzamelcentrum. Voor een erkend verzamelcentrum dat door slechts één handelaar wordt uitgebaat en waar enkel dieren verzameld worden die hijzelf verhandelt, is een specifieke regeling uitgewerkt. De handelaars die hun handelaarstal willen omvormen moeten hiertoe een aanvraag voor erkenning indienen bij de PCE met behulp van een modelaanvraagformulier overeenkomstig het ministerieel besluit van 08/08/2008 (aanvraagformulier beschikbaar op de website van het FAVV). De PCE zal dan een controle ter plaatste uitvoeren voor rekening van de aanvrager.

Alle informatie met betrekking tot deze procedure zal ter beschikking gesteld worden op de website.

Tenslotte zullen veehandelaars die een handelaarstal uitbaten en zich beperken tot de nationale handel vanaf 01 september 2009 aan herziene regels moeten voldoen.
Deze regels zullen na overleg met de sector worden vastgelegd gemaakt.

Deze aanpassingen van de regels zullen ongetwijfeld een bijzondere inspanning van de handelaars vragen maar zijn noodzakelijk om de Belgische handel met andere Europese lidstaten te garanderen.

Contactpersoon voor de pers : Lieve Busschots 0477 59 83 93
Contactpersoon voor de Franstalige pers : Pierre Cassart 0477 69 35 65

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel