Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zutphen, 22 oktober 2008

Geloven in Gelderland stemt op de Dierense Sjoel

Ook op de nationale televisie staat deze maanden Gelders religieus erfgoed in de belangstelling. Op donderdag 30 oktober strijdt de Dierense sjoel in het programma TV-programma BankgiroLoterij Restauratie om de finaleplaats. Er hangt veel vanaf voor de mensen van de sjoel, want men kan 1 miljoen euro winnen voor de restauratie. 'Geloven in Gelderland' roept iedereen op de Dierense sjoel bij deze spannende verkiezing te steunen.

Kijk op 30 oktober 19.25 uur, AVRO Nederland 2 en stem na de uitzending op de Dierense sjoel: bel naar 0909-8880 of sms naar 2332 en vermeld 'sjoel'. Dat kan tot maandagnacht 3 november 24.00 uur en kost 60 cent per gesprek. Iedereen kan zo vaak bellen als hij of zij wil. Vindt u het spannender om samen met anderen naar de uitzending te kijken? Kom dan op 30 oktober vanaf 18.00 uur naar het Open Huis in de Dierense Sjoel, met optreden van het Jiddisch koor leChayim uit Deventer.

Dierense Sjoel
De sjoel werd ingewijd op 22 januari 1884. Twaalf jaar later kon de Joodse Gemeente er een leslokaaltje aanbouwen en een ritueel bad (mikwe). Tot 1942 werden er regelmatig diensten gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog was de Joodse Gemeente te klein geworden om te kunnen voortbestaan. Het gebouw werd verkocht aan de plaatselijke slager. Achtereenvolgens werd het een rokerij, woonhuis, theater en kerkgebouw voor de Volle Evangelie Gemeente Vineyard. Deze gemeente groeide eruit. De Liberaal Joodse Gemeente Gelderland, die tot op heden voor haar diensten steeds kerkelijke ruimtes heeft gehuurd, zou niets liever willen dan het gebouw weer als synagoge in gebruik nemen. Daarvoor moet het grondig worden gerestaureerd. De Stichting De Dierense Sjoel zet zich hiervoor in. Na de restauratie zullen er ook concerten en andere culturele en sociale evenementen kunnen plaats vinden.

Geloven in Gelderland
'Geloven in Gelderland' is het festival over gelders religieus erfgoed en maakt deel uit van het Landelijk Jaar van het Religieus Erfgoed. Van oktober tot en met december staan er in de hele provincie 170 activiteiten op het programma. Actuele festivalinformatie staat op www.geloveningelderland.nl.

Einde bericht

---