Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Behandeling begroting Deelraad 2009

30 oktober en 6 november 20.00 uur

Deze vergaderingen zijn openbaar en alle wijkbewoners zijn van harte welkom om te zien en te horen hoe de politieke partijen de beschikbare 31 miljoen euro voor 2009 gaan verdelen. De vergaderingen vinden plaats in de raadzaal aan de Groene tuin 317 en beginnen s avonds om acht uur.

Agenda 30 oktober

20.00 uur Opening, mededelingen en spreekrecht burgers 20.15 uur Actualisering reserves en voorzieningen 20.30 uur Begroting 2009

Eerste termijn
20.30 20.45 uur: fractie van PvdA (beschikbare spreektijd:15 minuten) 20.45 21.00 uur: fractie van LR (beschikbare spreektijd:15 minuten) 21.00 21.12 uur: fractie van HIJ (beschikbare spreektijd:12 minuten) 21.12 21.23 uur: fractie van CDA (beschikbare spreektijd:11 minuten) 21.23 21.33 uur: fractie van GL (beschikbare spreektijd:10 minuten) 21.33 21.43 uur: fractie van CU/SGP (beschikbare spreektijd:10 minuten)
21.43 21.53 uur: fractie van VVD (beschikbare spreektijd:10 minuten) 21.53 22.03 uur: fractie van LB (beschikbare spreektijd:10 minuten) 22.03 uur Pauze / schorsing
22.25 uur Reactie van het dagelijks bestuur.

Vragen die vanavond niet kunnen worden beantwoord zullen zo veel als mogelijk schriftelijk worden beantwoord vóór de raad van 6 november.

22.50 uur Afronding door de voorzitter
23.00 uur Schorsing tot donderdagavond 6 november

Agenda 6 november

20.00 uur Heropening en mededelingen
20.05 uur Begroting 2009

Tweede termijn
De tweede termijn is bedoeld voor discussie en debat. Tevens is er gelegenheid om amendementen en moties in te dienen. 21.30 uur Pauze / schorsing
21.45 uur Reactie van het dagelijks bestuur op de tweede termijn en de ingediende moties en amendementen
22.20 uur Stemming over ingediende sub-amendementen en amendementen. Stemming over het voorstel Begroting 2009.
Stemming over ingediende moties.
22.50 uur Afronding door de voorzitter
23.00 uur Sluiting

Programmas
De begroting van de deelraad is opgedeeld in 10 programmas die tezamen het complete deelgemeentelijk beleid omvatten.

Programma 1 betreft het veiligheidsbeleid van de deelgemeente. In dit beleidsterrein gaat komend jaar 725.223 om. Van dit geld betaalt de deelgemeente onder andere de buurtpreventie, toezicht op straat door Stadstoezicht, veiligheid op de scholen en preventief toezicht in winkelcentra. Maar ook het interventieteam, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelgemeente, politie, SoZaWe en de corporatie, dat huisadressen bezoekt om signalen over overlast, klachten over de woningen en de woonomgeving, uitkeringsmisbruik, illegale bewoning, etc. te checken en hiervoor een oplossing te vinden.

Voor programma 2a het jeugd en jongerenbeleid is 408.785 beschikbaar. Hierbij moet u denken aan vrijetijdsaanbod, bevordering van taal- en gedragsontwikkeling, opvoedingsondersteuning en vroegtijdige signalering van ontwikkelingsachterstanden bij kinderen en jongeren en snelle doorverwijzing naar de jeugdhulpverlening. Aanpak van jongerenoverlast, schooluitval en werkloosheid. En als het niet anders kan zorgen dat justitie snel kan ingrijpen.

Aan programma 2b voor welzijn, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening kan de raad
2.262.896 uitgeven. Hieronder valt het Algemeen Maatschappelijk Werk, het Ouderenwerk, de peuterspeelzalen en de brede scholen met schoolse en buitenschoolse activiteiten voor kinderen en ouders in de wijk en op school. Maar ook zorgen dat de eerstelijnsgezondheidszorg in de wijken goed bereikbaar blijft, het emancipatiewerk, het vrijwilligerswerk en de maatschappelijke opvang van bijvoorbeeld ex-verslaafden in voorzieningen.

In programma 2c, kunst en cultuur, sociaal cultureel werk en integratie gaat 3.625.041 om. Activiteiten om de verschillende bevolkingsgroepen goed met elkaar te laten samenleven zitten in dit programma. Evenals de activiteiten in buurtaccommodaties en op straat, het jongeren- en kinderwerk, recreatie voor ouderen, Opzoomer-activiteiten, sportzoomeren en opbouwwerk. Maar ook het aanbod van kunst-, en culturele activiteiten waarbij de bewoners nauw zijn betrokken, zoals bijvoorbeeld in het Locaal Cultuurcentrum in Lombardijen zitten in dit programma..

Programma 3, werk en economie, moet het met 1.224.003 doen. Met dit programma tracht de deelgemeente werkzoekenden, waaronder jonge moeders naar de arbeidsmarkt te leiden dan wel hen te interesseren voor vrijwilligerswerk of deelname aan een cursus zodat zij hun eigen mogelijkheden beter leren kennen. Verder is het de bedoeling om werkzoekenden en werkgevers snel en adequaat met elkaar in contact te brengen. Hiervoor wordt het informatiepunt Kansen in IJsselmonde aan de Dwarsdijk ingezet, maar ook bijvoorbeeld een banenmarkt en het project Personeelsmatching. De economische poot van dit programma richt zich voornamelijk op het verbeteren van de samenwerking met het bedrijfsleven.

Aan sport- en recreatievoorzieningen, programma 4, geeft de deelgemeente in 2009 een bedrag van 2.856.777 uit. In dit programma zitten onder andere sport- en spelactiviteiten in de wijken (buurtsport en sportzoomeren), de ondersteuning van sportverenigingen, sportinstuiven voor ouderen, wijkvoorzieningen als wijkgebouwen, speeltuinen, volkstuinen, jeugd- en nutstuinen en natuurrecreatie en de sportvoorzieningen als het zwembad, gymnastieklokalen, sportvelden en sportcomplexen. Kortom als u sport bij een vereniging, zwemt in het zwembad of naar activiteiten in een wijkgebouw gaat, dan wordt dit vanuit dit programma ondersteund of gesubsidieerd.

Buitenruimte, verkeer en milieu zitten in programma 5. Dit is het programma waarin het grootste bedrag omgaat, 10.180.434. Bijna een derde van de deelgemeentebegroting zit dus in het onderhoud en de aanleg van straten, groen, singels en andere voorzieningen die u buiten op straat tegen komt. Maar ook de straatreiniging, de ondergrondse vuilcontainers en de vuilophaal door de Roteb worden hieruit betaald. Verder zit in dit programma de zorg voor verkeersveiligheid en het hondenpoepbeleid. Voor een gebied waar bijna 60.000 mensen wonen die gebruik maken van de straten en het groen, en die dagelijks toch een hoeveelheid vuil produceren dat moet worden opgeruimd, moet er efficiënt met de beschikbare tien miljoen miljoen euro worden omgesprongen om de kwaliteit en de veiligheid van de buitenruimte op peil te houden.

Programma 6, Ruimtelijke ontwikkeling, wonen en wijkaanpak is een programma waarin 1.352.775 per jaar omgaat. Onder dit programma vallen onder andere de grote herstructureringsprojecten zoals bijvoorbeeld het Centrumplan en grote bouwprojecten als het nieuwe ziekenhuis MCRZ bij station Lombardijen. De grote uitgaven van deze projecten zitten in de bouwactiviteiten en worden gedragen door corporaties, projectontwikkelaars of ministeries. De deelgemeentelijke inzet richt zich voornamelijk op leefbaarheid, veiligheid en samenlevingsopbouw van de verschillende gebieden en aandacht besteden aan de verhouding tussen prijs en kwaliteit van de nieuw te bouwen en eventueel te renoveren woningen. Verder draagt de deelgemeente in belangrijke mate bij aan de communicatie over de projecten naar de bewoners van IJsselmonde.

Aan Communicatie met de burgers van IJsselmonde, programma 7, geeft de deelgemeente 291.606 uit. Hiervoor krijgt u wekelijks het katern deelgemeentepaginas in het huis-aan-huisblad de Havenloods, negen keer per jaar het gratis IJsselmonde magazine op de deurmat, de deelgemeentegids, een stratengids, de website, regelmatig informatie- en inspraakbijeenkomsten, nieuwsbrieven en nog veel meer producten die u in staat stellen om het IJsselmondse beleid te volgen en uw belangen te behartigen.

Programma 8 betreft de Bedrijfsvoering. Om al het werk dat aan de beleidsprogrammas vast zit uit te voeren heeft de deelgemeente ambtenaren nodig, huisvesting en werkmaterialen. De afdeling Burgerzaken en het Informatiecentrum hebben ruimte nodig, er moet adequate beveiliging zijn en om u in staat te stellen om de openbare vergaderingen bij te wonen is er een raadzaal ingericht waar de deelraad en de commissies vergaderen. Al met al kost dit jaarlijks 6.401.752.

De meeste programmas kosten geld, maar programma 9 Burgerzaken, levert ook wat op. Omdat elke deelgemeente een eigen afdeling Burgerzaken of Stadswinkel heeft kunt u op 14 plekken verspreid over de stad terecht voor uw paspoort, rijbewijs, uittreksel of geboorteaangifte. Er is tijdens werkdagen altijd wel een afdeling Burgerzaken bij een deelgemeente die s avonds open is. Omdat het salaris van de ambtenaren van Burgerzaken in programma 8 is opgenomen brengt dit programma 4 ton op. In dit programma wordt alleen het geld opgenomen voor de spullen die nodig zijn om uw Burgerzakenproducten te maken.

Programma 10, het Bestuurlijk en dualistisch systeem, sluit de rij. Dit programma waarborgt de kwaliteit van het deelgemeentebestuur en de deelgemeentelijke dienstverlening. De servicenormen, de kwaliteit van de dienstverlening, de klachtenbehandeling en de mogelijkheden om tegen overheidsbeslissingen in beroep te gaan vallen onder dit programma, waarin 1.287.293 beschikbaar is.

Baten en lasten
De begrote uitgaven voor 2009 bedragen opgeteld 31.425.301. Aan de opbrengstenkant is de jaarlijkse uitkering uit het deelgemeentefonds de belangrijkste post met ruim 29 miljoen euro. Daarnaast geeft de gemeente Rotterdam ook nog geld voor specifiek projecten op het gebied van veiligheid en welzijn. Al met al stelt de deelraad jaarlijks een begroting vast die sluitend is. Dit betekent dat de uitgavenkant en de inkomstenkant gelijk oplopen. Er zitten dus geen open einden in de deelraadsbegroting.

Discussie
Op de donderdagavonden 30 oktober en 6 november gaat de deelraad de discussie aan over de begroting voor 2009. Valt er nog wat te beslissen dan? Jazeker. De deelraad heeft het recht om de voorstellen die het dagelijks bestuur voor legt aan te passen. Dit moet dan wel binnen het totaalbedrag van de begroting blijven. Dus als de deelraad besluit om aan een bepaald beleidsterrein in 2009 meer uit te willen geven, dan moet er tegelijkertijd worden beslist waar het wel een tandje minder mag.

Naast de discussie over de zogenoemde structurele, jaarlijks terugkerende posten, moet de deelraad ook beslissen over voorstellen voor een aantal eenmalige uitgaven. Het systeem van de dekkende begroting (inkomsten en uitgaven zijn vooraf gelijk) veroorzaakt namelijk dat er jaarlijks altijd geld overblijft. Bijvoorbeeld omdat de planning van een groot bestratingsproject wat uitloopt, of omdat een geraamd werk voordeliger uitvalt, of omdat een project naar een volgend jaar wordt doorgeschoven. En er zit jaarlijks ook een lijst bij de begroting van voorstellen om het beschikbare structurele geld anders uit te geven dan in het voorgaande jaar.

In de lijsten voorstellen voor eenmalige uitgaven en aanpassingen in de structurele uitgaven wordt onder andere voorgesteld om jaarlijks extra geld uit te geven aan de Sociaal Raadslieden (15.000), aan het onderhoud van het Krajicek playground in Lombardijen (7.000), het onderhoud van het singelpan in Hordijkerveld (33.000)en het heringerichte complex 52 in Beverwaard (10.000). Verder worden er met eenmalig geld knelpunten opgelost bij het Schoolmaatschappelijk Werk (17.000), de Vraagwijzer (21.000) en de Cultuurscout (40.000).

Al met al voldoende stof voor de verschillende politieke partijen in de deelraad om de discussie over aan te gaan. Het complete begrotingsstuk dat de deelraad gaat behandelen staat op de website.