Gemeente Delfzijl

SchoolGruiten en Gruitenrap op basisscholen in gemeente Delfzijl

29-10-2008 - Wethouder Thea van der Veen geeft donderdag 30 oktober het officiële startsein voor het project `SchoolGruiten' op de basisscholen Rengersborg en de Ripperdaborg in Farmsum. Dit gebeurt door middel van de "Gruitenrap" tussen 8.30 en 9.30 uur.

De scholen CBS Bierum, CBS Rengersborg, OBS Tasveld, OBS De Garven, OBS Fiepko Coolman en OBS Ripperdaborg starten in het kader van de gezondheidsweken met SchoolGruiten. SchoolGruiten betekent dat in totaal bijna 700 kinderen twee keer per week samen groente en fruit (gruiten) eten in de klas.

Alle kinderen krijgen gedurende acht weken in de ochtendpauze één keer per week een stuk groente of fruit van de gemeente aangeboden. Op de andere schoolgruitdag geven de ouders een stuk groente of fruit mee voor de ochtendpauze. Behalve `gruiten' krijgen de scholen ook folders, posters en lesmateriaal over gezonde voeding. Tijdens de gezondheidsweken wordt hier ook aandacht aan besteed. Ouders kunnen door middel van "voorlichting op maat" betrokken worden bij SchoolGruiten. Eerder dit jaar zijn op initiatief van de gemeente, in samenwerking met scholen, acht weken lang `Gruiten' aangeleverd op dertien basisscholen in Delfzijl.

Het gemeentebestuur van Delfzijl heeft via de nieuwe nota `Gezondheidsbeleid 2008-2011' aangegeven de komende periode extra te willen inzetten op een gezondere levensstijl van (jonge) burgers. In deze nota wordt extra prioriteit gegeven aan roken, alcoholgebruik en overgewicht (onder andere meer bewegen en gezondere voeding).

Het SchoolGruiten programma is tot stand gebracht in samenwerking met de GGD Groningen en de landelijke organisatie SchoolGruiten. De gezondheidsweek wordt georganiseerd door Huis voor de Sport Groningen en de GGD Groningen.