Nederlanders willen graag meer energie besparen

30/10/2008 10:04

Stichting Uitvoering Klimaatprogramma


- Klimaatstraatfeest brengt Nederland feestvierend aan de energiebesparing -

Utrecht/Den Haag, 30 oktober 2008 - Bijna driekwart van de Nederlanders wil graag meer doen aan energiebesparing. Dat blijkt uit de resultaten van een TNS NIPO-enquete onder meer dan 800 Nederlanders. Geef de Nederlander dichtbij huis meer slimme tips voor energiebesparing, dan is er nog veel klimaatwinst te behalen, concludeert de HIER Klimaatcampagne. Daarom start vandaag een nieuwe energiebesparingscampagne: het Nationale Klimaatstraatfeest, waarin 500 klimaatstraatfeesten cadeau worden gedaan aan straten die tot 16 mei 2009 samen energie gaan besparen.

Het leeuwendeel van de huishoudens blijkt nu al een paar (72 procent) of veel (21 procent) maatregelen te nemen die klimaat en huishoudportemonnee sparen. Nog maar zes procent bespaart nog niets, maar zelfs de helft van deze mensen zou dat best graag willen.

De meeste huishoudens in Nederland doen dat met een paar eenvoudige maatregelen, zoals spaarlampen indraaien, de thermostaat lager zetten, standby-stand uitschakelen of apparaten met een A-label aanschaffen.

Helaas blijven verdere energiemaatregelen nog uit, omdat mensen onvoldoende informatie krijgen over alle mogelijkheden of omdat zij denken dat besparingsmaatregelen te duur zijn.

In het onderzoek van TNS NIPO onder 832 mensen in opdracht van de HIER Klimaatcampagne valt ook het verschil tussen leeftijdsgroepen op. De 55-plussers, die waarschijnlijk de oliecrisis halverwege de jaren zeventig nog bewust hebben meegemaakt, gaan veel verder met hun klimaatmaatregelen. Deze groep geeft bijvoorbeeld ook geld uit aan woningisolatie. Tegelijkertijd blijkt dat opvallend veel jongeren (18-34) eigenlijk meer aan energiebesparing willen doen dan spaarlampen indraaien: 82 procent.

"De tijd is rijp voor een nationale campagne die veel barrières voor energiebesparingen helpt wegnemen," stelt Niels de Heij van de HIER-Klimaatcampagne. "De meeste huishoudens kunnen tot wel 30 procent energiegebruik minderen zonder comfort in te leveren." Besparing wordt steeds urgenter, ook al omdat in januari de prijs van gas en stroom weer tien procent omhoog gaat.

Met het Nationale Klimaatstraatfeest gaan de komende maanden honderden straten aan de slag met energiebesparing. 500 meest actieve straten krijgen op 16 mei allemaal een Klimaatstraatfeest cadeau. Bij de start van het Nationale Klimaatstraatfeest op 30 oktober zijn er al 505 deelnemers enthousiast aan de slag met klimaatmaatregelen.

"Het Klimaatstraatfeest is een stimulans om energiebesparing met een hele straat aan te pakken," legt De Heij de campagne uit "Nuttig, want er woont altijd wel iemand in de buurt die net iets meer weet dan jijzelf. En het wordt extra leuk als mensen hun straat beter leren kennen." Aanmelden kan via www.klimaatstraatfeest.nl

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER-Klimaatcampagne, de campagne van de 40 grootste goede doelen van Nederland die zich zorgen maken over klimaatverandering. In alle provincies doen twaalf Milieufederaties en Milieucentra mee, die de mensen in hun eigen buurt kunnen adviseren. Andere organisaties die hierin samenwerken: het Klimaatverbond, Stichting Meer met Minder, SenterNovem, de Woonbond, Buurtlink en MilieuCentraal.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl






Noot voor de redactie:

Einde persbericht, voor meer informatie (