Academisch ziekenhuis Maastricht

Onderzoek naar effect behandeling 'springersknie' Publicatiedatum: 30-10-2008 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst communcatie Datum: 30-10-2008

Het Maastricht UMC+ doet mee aan een groot, nationaal onderzoek naar de effectiviteit van shockwavetherapie ter behandeling van een bekende sportblessure: de 'springersknie'. In deze TOPGAME-studie werkt het Maastricht UMC+ samen met het UMCG in Groningen, het VUmc in Amsterdam, het St. Anna Ziekenhuis Geldrop, de Nederlandse Volleybal Bond en de Nederlandse Basketball Bond.

Springersknie Een 'springersknie' (ook wel 'jumpers knee' genoemd) is een chronische blessure van de knieschijfpees. Dit probleem komt vaak voor bij sporters die veel moeten springen, zoals volleyballers en basketballers. Vandaar de naam 'springersknie'. Deze blessure ontstaat door overbelasting van de kniepees waardoor er kleine beschadigingen in het peesweefsel optreden. Dit geeft pijn net onder de knieschijf, die bij belasten erger kan worden en soms het sporten onmogelijk maakt.

Shockwavetherapie Momenteel is er nog geen optimale behandeling voor de 'springersknie'. Rust, medicijnen, oefeningen, fysiotherapie, injecties en zelfs een operatie zijn niet altijd succesvol om sporters van hun klachten af te helpen. Daarom wordt er gezocht naar nieuwe behandelingen. In de afgelopen jaren is gebleken dat shockwavetherapie (of schokgolftherapie) bij peesaandoeningen van schouder, elleboog en voet een gunstig effect op de klachten kan hebben. Tot nu toe is niet bekend of deze methode ook effect heeft bij de behandeling van een 'springersknie'.

Onderzoek In dit onderzoek wordt nagegaan of shockwavetherapie een effectieve behandelmethode van de 'springersknie' is. Bij shockwavetherapie worden met een apparaat krachtige geluidsgolven afgegeven op de geblesseerde kniepees. Bijwerkingen komen zeer weinig voor, hoewel de behandeling soms met lichte pijn gepaard kan gaan.

Sportarts Fred Hartgens Projectleider voor de TOPGAME-studie in Zuid-Nederland is sportarts Fred Hartgens. Hij is verbonden aan de afdeling Heelkunde van het Maastricht UMC+ en is oprichter van het Sportmedisch Adviescentrum Maastricht.

Maastricht en Geldrop In Zuid-Nederland wordt het onderzoek uitgevoerd in Maastricht en Geldrop door de sportartsen en (sport-)fysiotherapeuten van het Maastricht UMC+ en het St. Anna Ziekenhuis Geldrop.

Deelnemers Deelname aan het onderzoek staat open voor volleyballers en basketballers van 18 tot en met 35 jaar die minder dan een jaar last hebben van een 'springersknie' en nog actief sporten (trainen en wedstrijden). Deze personen krijgen eerst een consult door een sportarts op de polikliniek. Dan volgen drie behandelingen verspreid over een periode van drie weken. Daarna worden de deelnemers gedurende een half jaar tijdens de competitie gevolgd. Zij dienen een logboek bij te houden en er worden enkele keren testen en metingen uitgevoerd.

Belangstellenden voor het onderzoek kunnen zich aanmelden via de website www.topgamestudie.nl. Op deze site is ook meer informatie te vinden. Geïnteresseerden kunnen ook per e-mail vragen stellen (info@topgamestudie.nl) of telefonisch contact opnemen met de landelijke onderzoekscoördinator Hans de Vries te Groningen (050-3613366).