Provincie Noord-Holland

Wateraanvoersysteem Egmond aan den Hoef spaart grondwater

30-10-2008

Bestuurslid Jan Wentink van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verricht vandaag de officiële openingshandeling van een uniek wateraanvoersysteem in Egmond aan den Hoef.

Het systeem, dat is ontwikkeld door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in opdracht van de provincie, moet zorgen voor voldoende water voor beregening van de bollenvelden. Het water voor bloembollenteelt in de binnenduinrand komt niet langer uit de grond maar uit nabijgelegen polders. Dit vermindert de verdroging van het naastgelegen duingebied en draagt bij aan een duurzame toekomst voor zowel de bollenteelt als de natuur.

Het systeem bestaat uit een gemaal en een ondergronds leidingensysteem. Het gemaal pompt het water langs de Hoeverweg naar het gebied rond de Tijdverdrijfslaan. In het bollengebied vertakt het leidingenstelsel zich. Verdeeld over het hele gebied zijn er aansluitpunten waar de telers hun eigen beregeningsinstallaties op aansluiten. Zo kunnen alle percelen van water worden voorzien.

Het wateraanvoersysteem is het resultaat van samenwerking tussen de overheden en ondernemers in het gebied. Voor zover bekend is nergens in Nederland een vergelijkbaar systeem aangelegd. Het voert beregeningswater aan voor een groep van 18 bollentelers, die zelf het beheer voeren. Om dat in goede banen te leiden hebben zij een stichting opgericht. Naast de telers en de provincie zijn ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de gemeente Bergen en de LTO betrokken. Het project is uitgevoerd met een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Holland, Het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier en van de telers zelf. De financiële bijdrage van de Provincie komt uit ILG (Investering Landelijk Gebied) subsidiegelden.

De feestelijke bijeenkomst begint om 15.00 uur in de schuur van de firma Gebroeders Pepping aan de Tijdverdrijfslaan 4 in Egmond aan den Hoef.

Nieuwsredactie