Gemeente Bussum

Begroting 2009: Bussum financieel kerngezond!

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bussum heeft op 17 oktober jl. de Programmabegroting 2009 aangeboden aan de raadsleden van de gemeente Bussum. Er is sprake van een sluitende Programmabegroting 2009 waarbij vanaf 2011 zelfs sprake is van een bescheiden overschot.

Extra geld

Bij de behandeling van de Perspectiefnota 2008 in juni jl. heeft de gemeenteraad de aandacht van het college gevraagd voor een drietal onderwerpen, namelijk duurzaamheid, verdiept spoor/oversteekbaarheid spoor, en kunst in de openbare ruimte. Het college stelt voor om voor deze onderwerpen in 2009 extra geld vrij te maken. Verder zijn 2 september de resultaten van het benchmarkonderzoek `De staat van de gemeente' bekend geworden. Om te anticiperen op de resultaten hiervan wil het college in 2009 starten met een pilot wijkveiligheidsplannen en pilot wijkplannen om de sociale cohesie en het veiligheidsgevoel binnen (de wijken van) Bussum te vergroten. Ook hiervoor stelt het college voor om extra geld vrij te maken. Daarnaast houdt het college ook nog geld over om de reserves (het spaarpotje) van de gemeente aan te vullen.

Woonlasten

Het college stelt voor om de lokale lastendruk te beperken tot de verwachte inflatie voor 2009. Dat wil zeggen dat de Bussumse lastendruk (voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden, waarbij de eigenaar in zijn eigen huis woont) voor 2009 gemiddeld niet meer zal stijgen dan 2%. De lokale lastendruk wordt bepaald door het OZB-tarief, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Het gemiddelde niveau van de woonlasten in de gemeente Bussum blijft naar verwachting ook in 2009 nagenoeg op het landelijk gemiddelde.

OZB

Zoals afgesproken in het raadsprogramma wordt de OZB niet verhoogd, behalve met een correctie voor de inflatie. Voor 2009 betekent dit dat de gemiddelde OZB aanslag voor 2009 2,55% hoger zal liggen dan de gemiddelde OZB aanslag over 2008. Dit kan uiteraard wel van geval tot geval verschillen.

Rioolrechten

Ondanks dat de gemeente Bussum hard werkt aan een kwalitatieve verbetering van het riool op verschillende plekken (o.a. Brinklaan), stelt het college voor het tarief voor rioolrechten voor 2009 niet te verhogen en te handhaven op EUR 201,48.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing dient volledig kostendekkend te zijn. Het ophalen en afvoeren van het huisvuil heeft de gemeente uitbesteed aan de gewestelijke afvalstoffendienst (GAD). Uit de jaarrekening van de GAD over 2007 vloeit - evenals over 2006 - een meevaller voort. Deze meevaller wordt teruggegeven aan de inwoners, en is verwerkt bij de tarieven voor 2009. Dat betekent dat het tarief van de éénpersoonshuishoudens flink kan worden verlaagd (-7,9%) en het tarief van de meerpersoonshuishoudens bijna gelijk blijft (0,6%).

Conclusie: financieel kerngezond
Het is het college gelukt een sluitende begroting te presenteren waarbinnen ook alle plannen kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast heeft de gemeente ook een solide reservepositie en een sluitende meerjarenbegroting waarbij vanaf 2011 zelfs sprake is van een bescheiden overschot. Conclusie: Bussum is financieel kerngezond!