Nederlands Kanker Instituut



* Nieuwe remmer voor erfelijke borsttumoren geeft veelbelovende resu ltaten in muismodel

Nieuwe remmer voor erfelijke borsttumoren geeft veelbelovende resultaten in muismodel

30-10-2008

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) behandelden erfelijke borstkanker, waarbij het BRCA1-gen een rol speelt, in een genetisch gemodificeerd muismodel met de nieuwe tumorremmer AZD2281. Dit resulteerde in verkleining van de tumor en een sterk toegenomen overlevingsduur, zonder tekenen van toxische bijeffecten. De remmer, die momenteel ook in kankerpatiënten wordt getest, lijkt hiermee een veelbelovende werkzame stof voor behandeling van tumoren met defectieve BRCA genen. Dr. Sven Rottenberg, prof. dr. Piet Borst en dr. Jos Jonkers publiceren de resultaten deze week in een vervroegde online-publicatie van de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Resistentie

Na langdurige behandeling met AZD2281 in het muismodel trad resistentie op, doordat het middel uit de kankercellen werd gepompt. Dit effect kon echter worden tegengewerkt door gelijktijdig een `pompremmer', tariquidar, te geven. Verder hebben de onderzoekers gekeken naar het effect van behandeling met de remmer in combinatie met cisplatine of carboplatine. Deze medicijnen tegen kanker worden al veelvuldig in de kliniek gebruikt. De gecombineerde behandeling resulteerde in een langere tumorvrije periode en een langere levensduur. AZD2281 lijkt dus het effect van de medicijnen te versterken.

Onderzoeksmodel

De onderzoekers van het NKI-AVL ontwikkelden zelf al eerder het muismodel waarmee ze de erfelijke borsttumoren bestuderen. BRCA1-gendefecten komen vaak voor bij een type borsttumoren waar tot op heden nog geen tumorspecifieke behandeling voor is. In het muismodel onderzoeken de wetenschappers nu het effect van potentiële medicijnen die gericht zijn op deze tumoren.

De resultaten met de nieuwe remmer AZD2281 laten zien dat het model niet alleen geschikt is om de toxiciteit en het effect van een werkzame stof op een tumor te onderzoeken. Ook het ontstaan, voorkomen en omzeilen van resistentie kan in het model worden bestudeerd. Muismodellen kunnen hierdoor worden ingezet om te voorspellen of resistentie zal ontstaan bij nieuwe therapieën, voordat deze in mensen worden toegepast. De kansen voor het succesvol introduceren van nieuwe antikanker therapieën kunnen hiermee worden vergroot.


---
Artikel

High sensitivity of BRCA1-deficient mammary tumors to the PARP inhibitor AZD2281 alone and in combination with platinum drugs Sven Rottenberg, Janneke E. Jaspers, Ariena Kersbergen, Eline van der Burg, Anders O. H. Nygren, Serge A. L. Zander, Patrick W. B. Derksen, Michiel de Bruin, John Zevenhoven, Alan Lau, Robert Boulter, Aaron Cranston, Mark J. O'Connor, Niall M. B. Martin, Piet Borst, and Jos Jonkers.

30-10-2008 | Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis