Van Gogh Museum


Van Goghs atelierpraktijk in context

Vincent van Gogh (1853-1890), Zelfportret als schilder, 1888, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting) Vincent van Gogh experimenteerde in zijn tekeningen en schilderijen met uiteenlopende materialen en technieken. De keuze voor bepaalde dragers (doek, paneel, karton, papier), grondlagen, pigmenten en inkten heeft gevolgen voor hoe het kunstwerk er uiteindelijk uitziet. Het Van Gogh Museum doet daarom al jaren diepgaand technisch onderzoek naar de schilderijen en tekeningen van Van Gogh in de collectie.

Beter beeld van de kunstenaar in zijn tijd
Om de kennis over Van Goghs werkwijze nog verder te verdiepen en die te plaatsen in de context van zijn tijd is in 2005 het onderzoeksproject Van Goghs atelierpraktijk in context gestart. We proberen antwoorden te vinden op vragen als: âWaar haalde Van Gogh als autodidact zijn kennis vandaan?â, âWerd hij bij zijn experimenten beïnvloed door andere kunstenaars die hij kende?â en âWas hij hierin vernieuwend of deden zijn tijdgenoten vergelijkbare dingen?â Het innovatieve onderzoek wordt verricht door een team van restauratoren, chemici, conservatoren en kunsthistorici.

Op deze webpaginaâs wordt meer informatie geboden over vooral het materiaal-technisch onderzoek aan de schilderijen, de onderzoekstechnieken die daarbij zijn gebruikt, en de bijzonderheden die aan het licht kwamen.