ABVAKABO FNV

Reactie ABVAKABO FNV op eis Kamer uitstel grote ingrepen AWBZ

Om drama's te voorkomen eist de Tweede Kamer vandaag uitstel van de grote ingrepen in de AWBZ, die 225.000 ouderen, zieken en gehandicapten treffen. ABVAKABO FNV is blij dat er eindelijk vragen gesteld worden over het tempo waarmee de veranderingen in de AWBZ worden doorgevoerd, maar is van mening dat de huidige situatie van de thuiszorg, waarin thuishulpen massaal hun baan kwijtraken, veel meer aandacht verdient.

De Kamer is terecht bang voor persoonlijke drama's als bepaalde zorgtaken vanaf 1 januari 2009 niet langer onder de AWBZ vallen, maar onder de WMO komen. Echter, de bond vindt dat de Kamer ook hand in eigen boezem moet steken wat betreft de huidige problemen in het thuiszorgstelsel door de invoering van de WMO. De politiek komt wat de vakbond betreft erg laat met de trap op de rem, want elementaire hulp kan nu al vaak niet meer worden geboden.

Per 1 januari 2009 raken nog eens 60.000 mensen hun begeleidende hulp kwijt. In het nieuwe stelsel komen deze ondersteunende taken onder de WMO en dus onder de gemeenten te vallen. De bedoeling van deze maatregelen is de AWBZ weer te beperken tot de groep waarvoor de regeling oorspronkelijk bedoeld is: mensen die door een stoornis of aandoening langdurig niet in staat zijn zelfstandig te leven. ABVAKABO FNV staat in principe achter de plannen om bepaalde vormen van ondersteunende begeleiding uit de AWBZ te halen.

De bond trok echter eerder dit jaar al aan de bel over de snelheid waarmee deze aanpassingen doorgevoerd worden en vreest dat kwetsbare groepen in de samenleving de dupe worden van de te snelle beslissingen. De gemeenten zijn nog lang niet klaar om de begeleidende hulp aan zieken en ouderen over te nemen van de AWBZ en hebben nu al grote problemen met de thuiszorgaanbestedingen. Thuishulporganisaties schrijven zich vaak niet meer in op aanbestedingen, omdat de gemeenten te weinig geld beschikbaar stellen voor huishoudelijke hulp. Direct effect hiervan is dat de organisaties werknemers niet meer aan het werk kunnen houden.

ABVAKABO FNV vindt dat de politiek eerst aandacht moet geven aan het oplossen van de huidige problematiek, voordat er sprake kan zijn van een overheveling van taken uit de AWBZ.