Nieuw-Vlaamse Alliantie


Laat de apotheek aan de apotheker (30/10/08)

Volgens een studie van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) zijn er de laatste vijf jaar in ons land een 300-tal zelfstandige apotheken verdwenen. Heel wat van deze apotheken zijn overgenomen door ketens. N-VA-senator Louis Ide vindt dit geen gezonde situatie.

Apotheken moeten immers in handen zijn van de apotheker. Deze heeft namelijk een functie die veel verder gaat dan louter het verkopen en verstrekken van geneesmiddelen. De apotheker is voor Louis Ide de nulde lijn. Patiënten die afgeschrikt worden door de kostprijs van een doktersvisite komen met kleine kwaaltjes vaak rechtstreeks naar de apotheker, vermits de apotheker heel laagdrempelig is. Hij of zij kan de patiënt overtuigen om toch naar de huisarts te stappen en signaleert problemen als die er zijn (zoals verslavingen). De apotheker is een volwaardig en belangrijk gezondheidswerker. De apotheker in de apotheek moet dus het motto zijn.

Ook de inmenging van ziekenfondsen in apotheken kan niet. Uit een antwoord op een parlementaire vraag blijkt dat nog 12,85% van de Belgische apotheken in handen is van de ziekenfondsen. In Vlaanderen is dit 8,6%, terwijl het in Wallonië oploopt tot 20,28%. Brussel ligt hier met 10% tussen. De verdere ontzuiling moet ervoor zorgen dat de apotheker baas is in de apotheek.

Europa ziet dit alles helaas anders en volgt ons niet in deze visie op de apotheker. Europa krijgt door firmas als Lloyds en de inkapseling van ziekenfondsen in apotheken steeds meer argumenten om het Angelsaksische model op te dringen. Medicijnen moeten dan maar in de supermarkt gehaald worden, waar geen apotheker beschikbaar is om te wijzen op de nodige nuances, problemen en gevaren. Tussen het katten- en hondenvoer is geen ideale plaats voor medicijnen. Ook het zekere verdwijnen van de apothekers in zulk scenario valt te vrezen.

Louis Ide pleit daarom om de ketenvorming tegen te gaan en de invloed van ziekenfondsen in apotheken terug te dringen. Laat de apotheek aan de apotheker.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be