Ministerie van Defensie

30-10-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

20 tot en met 26 oktober

Een gevonden IED wordt onschadelijk gemaakt. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

De afgelopen week stond grotendeels in het teken van de grootschalige operatie Bor Barakai (Tornado). Deze werd uitgevoerd in het gebied Mirabad, ten oosten van Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Britse, Australische, Franse en Nederlandse eenheden werkten nauw samen om activiteiten van vijandelijke strijders in het gebied te verstoren en opslagplaatsen van wapens en Improvised Explosive Devices (IED's) te ruimen. Onder leiding van de commandant van Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Kees Matthijssen, werden in totaal meer dan duizend Afghaanse en ISAF-militairen (International Security Assistance Force) ingezet.

Tijdens Bor Barakai werden veel explosieven en onderdelen voor het maken van IED's gevonden. - Foto: Ministerie van Defensie

Opslagplaats
In een grote opslag troffen de eenheden 650 kilo zelfgemaakte explosieven en losse onderdelen van IEDâs aan. Met deze hoeveelheid kunnen meer dan veertig IEDâs gemaakt worden. Ook werden bij huiszoekingen raketten, klein kaliber wapens, granaten en andere munitie gevonden. Op enkele plaatsen in het gebied werden al geplaatste IED's opgespoord en onschadelijk gemaakt.

De tegenstand van de opstandelingen was erg beperkt en de wapenvondsten wijzen erop dat het merendeel van de strijders overhaast het gebied heeft verlaten. Tijdens Bor Barakai is één vijandelijke strijder om het leven gekomen.

Een Cougar-helikopter tijdens operatie Bor Barakai. - Foto: Ministerie van Defensie

Luchtmobiele inzet
Een deel van de ISAF-troepen werd met Australische en Britse helikopters het gebied ingebracht. De Cougar-transporthelikopters van de Nederlandse Air Task Force (ATF) zorgden voor de bevoorrading van de troepen op de grond en speelden een rol bij de commandovoering van de operatie.

Apache-gevechtshelikopters vlogen boven het gebied om de grondtroepen te ondersteunen en de transporthelikopters te beveiligen. Een korte film, gemaakt met een boordcamera van een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter, geeft een impressie van de luchtmobiele inzet in Mirabad tijdens operatie Bor Barakai.

Video: Helikopterbeelden luchtmobiele inzet Mirabad

Speciale shura's werden tijdens operatie Bor Barakai belegd om goede contacten met de lokale bevolking te onderhouden. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Lokale bevolking
De bevolking van Mirabad toonde zich positief over de operatie en de wijze van optreden van de militairen. Op verschillende plaatsen zijn lokale shuraâs (vergaderingen) georganiseerd waar militairen en dorpsleiders spraken over de huidige situatie en de toekomst. Gouverneur Hamdam belegde zelf ook een tweetal shuraâs met vertegenwoordigers uit het gebied. Hij sprak uit zich in te zetten voor het verder ontwikkelen en verbeteren van de dorpen. De komende tijd vinden er activiteiten plaats om de positie van de Afghaanse overheid in het gebied te verstevigen en de veiligheid voor de bevolking te vergroten.

Projecten
In Deh Rawod zijn een aantal projecten afgerond. In het centrum van de stad is een rituele wasplaats herbouwd. Op deze plek voeren gelovigen voorafgaand aan het gebed een rituele wassing uit. Ook is een gebouw opgeleverd waar de wekelijkse shura's kunnen worden gehouden.

Rivieroevers zijn verstevigd door middel van zinkstukken. Deze beschermen de oevers tegen het geweld van het water in de regentijd. In het dorp Zartale nabij Deh Rawod, zijn zes bronnen geslagen, die de lokale bevolking van schoon drinkwater voorzien.

Kolonel Anton den Drijver (r) draagt het commando over aan kolonel René Arns. - Foto: Joyce Stevens/AVDD

Commando-overdracht Air Task Force
Op Kandahar Air Field (KAF) nam kolonel René Arns het commando over de ATF over van kolonel Anton den Drijver. Arns is de komende vier maanden commandant over de F-16 jachtvliegtuigen en Cougar-transporthelikopters op KAF en de Apache-gevechtshelikopters die gestationeerd zijn op Kamp Holland.

De toestellen leveren luchtsteun aan ISAF-grondtroepen in het zuiden van Afghanistan. Naast de helikopterondersteuning voor Bor Barakai, kwamen deze week F-16's eenmaal in actie om ISAF-grondtroepen in Helmand te ondersteunen. Daarnaast draagt een bewakingseenheid van de ATF bij aan de beveiliging van KAF.

Politepost aangevallen
Een post van de Afghan National Police (ANP) ten zuiden van Deh Rawod werd dinsdag 22 oktober aangevallen door vijandelijke strijders. Deze aanval werd afgeslagen, waarbij een groot aantal strijders zijn omgekomen. ISAF-jachtvliegtuigen gaven luchtsteun aan de ANP. Bij deze gevechten waren geen Nederlandse militairen betrokken.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)