Senternovem


30-10-2008 | Nederlandse onderzoekers behoren tot top van Europa

Na het grote Nederlandse succes bij de startersubsidies van de European Research Council (ERC) begin dit jaar hebben nu ook de gevestigde onderzoekers aan de Nederlandse instellingen hun Europese topkwaliteit bewezen. Nederland heeft ruim 6 procent van het totaal aantal voorstellen gehonoreerd gekregen en staat daarmee in Europa op de zesde plaats.

De ERC is de eerste organisatie, die onderzoeksvoorstellen financiert van individuele onderzoekers in Europese competitie, gebaseerd op een selectie door de wetenschappelijke gemeenschap zelf. De ERC subsidies voor `gevorderde onderzoekers' stelt onderzoekers die bewezen hebben onderzoeksleiders te zijn in hun vakgebied, in staat om grensverleggend onderzoek te doen. Voor de eerste subsidieronde zijn 2167 aanvragen ingediend. Hiervan zijn 256 voorstellen gehonoreerd.

35 miljoen euro voor Nederland
Van de 256 gehonoreerde voorstellen zijn er 16 van onderzoekers aan een Nederlandse instelling, 9 voor het wetenschapsgebied natuurkunde, technische- en aardwetenschappen, 3 voor de biologische- en levenswetenschappen en 4 voor de sociale- en menswetenschappen. Het onderzoeksbudget per beurs ligt tussen de 1,5 en 2,5 miljoen euro voor vijf jaar. De inkomsten van deze beurzen voor Nederland lopen naar schatting op tot een onderzoeksbudget van ongeveer 35 miljoen euro.

Ook in vergelijking met andere Europese landen doen Nederlandse onderzoekers het goed. Van het totaal aantal gehonoreerde voorstellen staan Nederlandse instellingen met ruim 6 procent op de zesde plaats, achter het Verenigd Koninkrijk (21 procent), Frankrijk (13 procent), Duitsland (11 procent), Zwitserland (9 procent) en Italië (8 procent). Gemeten naar onderzoekerspopulatie doet Nederland het ten opzichte van de grote landen zelfs een stuk beter.