Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Herfst thema-ALV

Midden in de herfst vond de jaarlijkse najaars-ALV van het LAKS plaats. Afgelopen zondag 26 en maandag 27 oktober kwamen zo'n 100 scholieren samen in Utrecht om te praten over verschillende onderwerpen. Zowel inhoudelijke als organisatorische discussies stonden centraal.

Op de regenachtige en gure zondag kwamen we bijeen in het Utrechts Centrum voor de Kunsten. De sfeer binnen was gelukkig beter dan buiten en in een gezellige zaal konden we allereerst een aantal nieuwe ledenraden verwelkomen als lid van het LAKS. De rest van de vergaderdag was gereserveerd voor het nieuwe ledenraadplan. Een belangrijke verandering in de organisatiestructuur vraagt natuurlijk om een goede discussie en een kritische blik van de leden en het bestuur. De sollicitatiecommissie presenteerde, net als op de `Back-to-school'-themamiddag haar plannen voor een vernieuwde structuur van ledenparticipatie: de Ledenraad. Zowel de leden als het bestuur stonden achter de doelen van de nieuwe raad: meer en vaker inspraak van de leden en meer transparantie. Na de opmerkingen van de leden en het bestuur gehoord te hebben, zijn er wijzigingen in de opzet gedaan en konden we met zijn allen tevreden instemmen met de Ledenraad.

Door drie commissies (de sollicitatiecommissie, de kascommissie en de voortgangscommissie) die samen een Ledenraad vormen te benoemen creëer je ook een goede inhoudelijke basis voor de organisatie. Het bestuur kan de Ledenraad om advies vragen over onderwijszaken, maar de Ledenraad kan ook ongevraagd advies geven. Natuurlijk blijft het voor leden ook mogelijk om hun stem via onder andere de ALV te laten horen. Dit is ook zeker gebeurd toen we aan het eind van de dag een kort debat over de voorgestelde eindexamennormen mochten houden.

Na vier uur vergaderen en discussie werd het tijd om een goede bodem voor de avond aan te leggen, een lekkere pizza, sushi of een hamburger bij de Mac. We trokken in groepjes de stad in en verzamelden na afloop om gezamenlijk te vertrekken naar een prachtige locatie in Bunnik. In een middeleeuws kasteel met romantische ambiance vonden we allen een slaapplek, maar werd er natuurlijk ook hard doorgewerkt en gefeest in het naastgelegen cafeetje.

Het bestuur heeft zich toch wat zorgen gemaakt over de ledenactiviteit: zelfs `s nachts werden moties ingediend (`Constaterende dat: er LAKS-koppels ontstaan') en werd het bestuur opgedragen om alvast een voorproefje van het verenigingslied te laten horen. We willen benadrukken dat dit slechts een vroege conceptversie was en de gesprekken met zowel binnen- als buitenlandse artiesten en componisten nog in volle gang zijn.

Om de energie van de leden toch enigszins in te perken begonnen we de volgende ochtend met zware en inspannende ochtendgymnastiek. Helaas heeft dit niet mogen baten: ook deze vergaderdag bleef de input van leden erg groot. In het Jacobi Theater presenteerde het bestuur de plannen voor het komende jaar en de daarbij behorende begroting. Nadat alle vragen beantwoord waren, stemden de leden hiermee in en kwam het volgende onderdeel van de vergadering aan bod: de meerjarenvisie. Dit is een belangrijk document van de vereniging waar alle standpunten voor de lange termijn in staan. Het bestuur kwam met wat uitbreidingen hiervoor en wenste inspraak van de leden over onder andere onderwerpen als schaalgrootte en segregatie.

Na een uitgebreide lunch verantwoordde het bestuur zich over de afgelopen tijd en somde de behaalde resultaten en bezigheden op. De SoCo presenteerde haar bevindingen over de voortgang van individuele bestuursleden en het bestuur als geheel. Vooral de eerste paar maanden lag de focus meer op de interne organisatie dan op de externe vertegenwoordiging.

Als kort intermezzo kwam Sjoerd Slagter, buurman en tevens voorzitter van de VO-raad, even langs om een debat over onder andere de eindexamennorm en de lerarenstakingen te leiden. Hij deelde de mening van het LAKS dat het een vreemde gang van zaken is om de lat eerst hoger te leggen en vervolgens pas te werken aan de kwaliteit van het onderwijs. En hoe moeten leraren omgaan met leerlingen die anders zijn dan anderen? Scholieren moeten toch ook gewoon omgaan met aparte leraren?

Meer discussie ontstond verder over OBESSU, een internationale organisatie die opkomt voor de belangen van de scholier op Europees niveau. Was het lidmaatschap nog wel relevant voor het LAKS en de Nederlandse scholier? Was het de hoge contributie waard? Konden we met dat geld niets beters doen? Of is Europese vertegenwoordiging juist erg belangrijk vanwege de opkomende Europese besluitvorming op onderwijsvlak? Ook in dezen gaven de leden uitsluitsel en werd besloten ons lidmaatschap weer te verlengen. Aan de internationale focus van het LAKS wordt zo onder andere vorm gegeven.

Precies vijf minuten voor planning kon het presidium de vergadering afsluiten; een unicum vergeleken met afgelopen jaren. Jelle besloot met een bedank- en afscheidsspeech, nodigde iedereen uit voor de borrel en gaf aan met veel plezier de komende tijd tegemoet te zien.

Natuurlijk zijn jullie allemaal benieuwd naar de foto's. Deze zijn (binnenkort) te vinden op het LAKS Flickr-account. Je vindt daar ook alle foto's van vorige ALV's en LAKS-dagen. Speciale dank hiervoor aan onze VoCograaf, Lieven Heeremans.