Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van der Vlies over het uitvaren van de abortusboot naar Spanje

Antwoorden op kamervragen van Van der Vlies over het uitvaren van de abortusboot naar Spanje

Kamerstuk, 30 oktober 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2887192

30 oktober 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Van der Vlies (SGP) over het uitvaren van de abortusboot naar Spanje (2080903020).

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de abortusboot van Women on waves uitvaart naar Spanje? 1) Wat is uw oordeel over dit bericht?

Antwoord 1
Ja, ik heb hiervan kennis genomen. Zie verder mijn antwoord op vraag 2 tot en met 7.

Vraag 2

Herinnert u zich de toezegging dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog voordat de abortusboot opnieuw zal uitvaren, zal spreken met Women on waves over onder meer de vijf in de vergunning gestelde voorwaarden? 2) Wanneer heeft dit gesprek plaatsgevonden?

Vraag 3

Voert de IGZ ook voordat de abortusboot daadwerkelijk uitvaart naar de internationale wateren inspectie op locatie uit?

Vraag 4

Is in dat gesprek daadwerkelijk vastgesteld dat Women on waves in staat is te voldoen aan eisen op basis van de Wet afbreking zwangerschap (Waz), het Besluit afbreking zwangerschap en de nader gestelde voorwaarden? Is er ook een toezegging dat dit daadwerkelijk plaats zal vinden?

Vraag 5

Met welk ziekenhuis in Spanje is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten?

Vraag 6

Op welke manier is voldaan aan de voorwaarden inzake de beschikbaarheid van deskundigen, spoedeisende hulp, transport en goede nazorg?

Vraag 7

Hoe is gegarandeerd dat de vergunninghouder daadwerkelijk werkt met de beraadtermijn van vijf dagen? Is het hanteren van die beraadtermijn in de praktijk niet vrijwel uitgesloten nu Women on waves op twee dagen binnen een termijn van vijf dagen `abortusdiensten' aanbiedt en daarmee de bescherming van het leven van deze ongeboren kinderen op het spel zet?

Antwoord 2 t/m 7
Women on waves heeft een vergunning, verbonden aan een mobiele kliniek, voor het uitvoeren van zwangerschapsafbrekingen bij zwangerschappen tot zeven weken. Deze mobiele kliniek heeft Women on waves echter niet meegenomen naar Spanje. Daarom is geen sprake van een vergunning voor de voorgenomen activiteiten en zijn de voorwaarden behorende bij de vergunning niet aan de orde. Ik zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verzoeken mij te informeren over de activiteiten van Women on Waves bij Spanje.

Vraag 8

Draagt de regering op enigerlei wijze financieel bij aan deze activiteiten?

Antwoord 8
Nee.

Vraag 9

Wordt over de uitvoering van abortussen en de termijnen waarbinnen dit gebeurt door deze organisatie ook verslag gedaan in de jaarrapportages over de Waz van de IGZ? Kan in die rapportages ook specifiek aandacht gegeven worden aan het feit dat abortus op de abortusboot alleen binnen een periode van zeven weken is toegestaan?

Antwoord 9
Women on waves heeft in het verleden middels de wettelijke registratieformulieren van de Wet afbreking zwangerschap (Waz) aan de IGZ verslag gedaan van haar werkzaamheden. In de jaarlijkse Waz-rapportage van de IGZ wordt onder meer aandacht besteed aan overtijdbehandelingen. De opgave van Women on waves wordt daarin meegenomen.

Vraag 10

Waarom duurt het zo lang voordat de Kamer op de hoogte wordt gesteld van de juridische vormgeving van het opnemen van de overtijdbehandeling in de Waz, terwijl was toegezegd dat de Kamer reeds in het najaar van 2007 hierover informatie zou ontvangen? Wat zijn de belangrijkste redenen dat er nog geen wetsvoorstel is?

Vraag 11

Is de regering bereid in dat wetsvoorstel tevens op te nemen dat het uitvoeren van abortussen buiten Nederland door Nederlandse organisaties met een vergunning voor het afbreken van zwangerschappen niet is toegestaan om controle door de IGZ op locatie niet vrijwel onmogelijk te maken?

Antwoord 10 en 11
Op dit moment is het kabinet nog in bespreking over de exacte wijze waarop invulling zal worden gegeven aan de passage in het coalitieakkoord met betrekking tot de overtijdbehandeling.


1) Nederlands Dagblad, 15 oktober 2008 en http://www.womenonwaves.nl/.
2) Handelingen II, 24 april 2007, 65-3559; beslissing op bezwaar van Women on waves van 23 april 2007.

30800 XVI, nr. 183, blz. 14.