Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting

Den Haag, 30 oktober 2008

PvdA: WAO'ers stimuleren om mee te doen

De Tweede Kamer heeft zich vandaag unaniem achter een plan van de PvdA geschaard om WAO'ers te stimuleren om weer aan het werk te gaan. Zij lopen niet langer het risico om snel hun uitkering te verliezen als ze weer een baan accepteren. Voortaan kunnen ze pas vijf jaar na werkhervatting worden opgeroepen voor een herkeuring. Nu is dat nog zes maanden tot drie jaar.

Roos Vermeij, Tweede Kamerlid voor de PvdA: ,,Wij weigeren deze WAO'ers af te schrijven voor de arbeidsmarkt. Ik verwacht dat enkele duizenden WAO'ers weer willen en kunnen werken. We moeten hen verleiden weer mee te doen. De huidige WAO zet een straf op werkhervatting. Dat moet anders. Met deze wetswijziging wordt dat gerealiseerd.''

Met de maatregel krijgen WAO'ers meer tijd om aan nieuw werk te wennen en wordt het daardoor aantrekkelijker om een baan te accepteren. Ook kunnen WAO'ers die weer willen werken vooraf informatie bij het UWV krijgen over de gevolgen voor hun inkomen. Als een werknemer binnen vijf jaar toch weer in de WAO belandt, krijgt hij zijn oude uitkering terug.

Deze maatregel geldt alleen voor oudere gedeeltelijk arbeidsongeschikten die op 1 juli 2004 ouder dan 45 jaar waren. Het verlengen van de periode maakt het aantrekkelijker om aan het werk te gaan. De maatregel geldt voor de groep van circa 400.000 arbeidsongeschikten.




Partij van de Arbeid