Voedingcentrum


Gevarieerd eten is goed

Vlees en zuivel belasten het milieu meer dan plantaardige producten. Vermindering van de consumptie van vlees en zuivel kan een aanzienlijke verlaging van het broeikaseffect geven. Dat staat in het onderzoek (Milieueffecten van Nederlandse consumptie van eiwitrijke producten, Gevolgen van vervanging van dierlijke eiwitten anno 2008) dat is uitgevoerd in opdracht van de Ministeries van LNV en VROM. Meer variëren met vlees, vis, kip, ei en vleesvervangers is ook al beter voor het milieu. Het Voedingscentrum heeft tips.

Het rapport zegt dat het goed is om minder dierlijk eiwit te eten en meer te variëren met eiwitrijke producten zoals vlees, vis, kip, ei en vleesvervangers. Dat is in lijn met de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum heeft deze richtlijn vertaald naar concrete aanbevelingen voor consumenten. Eén daarvan is bijvoorbeeld om twee keer per week vis te eten en minder verzadigd vet te eten. Ook kun je af en toe een ei eten. Je eet ook gezond en lekker als je vaker afwisselt tussen kip-, rund- en varkensvlees en vleesvervangers zoals vegetarische burgers, tahoe en tempé.

Vlees

Kip is op het gebied van voer, landbeslag, watergebruik en klimaat minder milieubelastend dan varkensvlees en rundvlees. Rundvlees steekt weer boven varkensvlees uit. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je er dus voor kiezen om vaker kip te eten en meer te variëren tussen vleesvervangers en soorten vlees.

Consument

Als je iets extraâs wil doen voor het milieu, is het ook goed mogelijk minder vlees en kaas te eten. Bijvoorbeeld door een dag geen vlees te eten, meer plantaardige producten te eten of door kleinere porties te kiezen. Dat kan namelijk prima, als je er maar voor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. âEten volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum (dat wil zeggen minder en gezonder eten), is ook duurzamerâ, zegt het rapport. Een vergelijkbare winst levert âEen dag in de week plantaardig eten (dat wil zeggen, één dag geen dierlijke eiwitten).â Voorbeelden van dierlijke eiwitten zijn vlees, vis, kip en ei.

Spiekbriefje
Het Voedingscentrum heeft een handige boodschappenhulp: een spiekbriefje. Dat kan je helpen om bij het kopen van eten rekening te houden met het milieu.