ABVAKABO FNV

Bond daagt Rijksuniversiteit Groningen voor rechter

ABVAKABO FNV heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De vakbond vindt dat promovendi werknemers van de RUG zijn en dus recht hebben op een aanstelling en arbeidsvoorwaarden volgens de cao voor Nederlandse Universiteiten. Nu hanteert de RUG nog het bursalenstelsel, waarbij promovendi worden aangesteld op basis van een beurs en geen recht hebben op bijvoorbeeld loon, eindejaarsuitkering en vakantiegeld.

Marieke van den Berg (sectorbestuurder Onderwijs en Onderzoek ABVAKABO FNV): "Wij zijn van mening dat promovendi als werknemers dienen te worden beschouwd, aangezien zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de hoofddoelstellingen van een universiteit. Deze promovendi ondervinden financiële nadelen van het bursalenstelsel, dat bovendien in strijd is met het Europees handvest voor onderzoekers. Tevens ontbreekt een solide juridische basis voor dit stelsel; de bursaal is geen werknemer, maar ook geen student."

Bursalen vallen tussen wal en schip bij tal van regelingen, omdat de universiteit hen als studenten beschouwt. De Belastingdienst ziet bursalen echter als werknemers, waardoor zij financiële nadelen ondervinden. Naast inkomstenbelasting moeten bursalen ook de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (4,4 procent) over hun beurs betalen, terwijl studenten een tegemoetkoming krijgen en werknemers volledig worden gecompenseerd. Bovendien hebben bursalen - in tegenstelling tot studenten en werknemers - geen recht op tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. De universiteit probeert deze nadelen te compenseren, maar dit lukt maar gedeeltelijk en leidt tot onduidelijke regelingen.

Het Europees handvest stelt dat onderzoekers moeten worden erkend als professionals en dat werkgevers hen aantrekkelijke salarisvoorwaarden en sociale zekerheidsvoorzieningen moeten bieden. Deze dienen in overeenstemming te zijn met nationale wetgeving en nationale of sectorale cao's. Dit geldt voor onderzoekers in alle stadia van hun academische loopbaan.

Eerder procedeerde ABVAKABO FNV met succes tegen het bursalenstelsel van de Universiteit van Amsterdam. De rechter was van mening dat de werksituatie van bursalen voldoet aan alle voorwaarden die het Burgerlijk Wetboek stelt aan een arbeidsovereenkomst.