Ingezonden persbericht


Belgische staat zette Fortis-top buitenspel bij verkoop aan BNP

Nieuwe informatie over de gang van zaken bij Fortis in de periode 25 september tot en met 6 oktober 2008, ondersteunt de stellingen die Euroshareholders in de procedure bij de Ondernemingskamer heeft ingebracht. Uit die informatie, die deels uit notulen van bestuursvergaderingen van Fortis afkomstig is, blijkt dat op het moment dat topman Verwilst en - toen nog bestuurslid Dierckx - op 26 september 2008 publiekelijk aangaven dat de solvabiliteit- en liquiditeitspositie van Fortis solide was, de bank in werkelijkheid al in grote problemen was. Bovendien blijkt dat de Fortis-top in het weekend van 4 en 5 oktober de regie over het verkoopproces volledig is kwijtgeraakt. De Belgische staat verkocht de niet-Nederlandse activiteiten, zonder de Fortis-top daarin te kennen.

Hieronder volgen enkele belangrijke elementen:

* de voorzitter van de CBFA heeft op 25 september 2008 contact opgenomen met Filip Dierckx en hem geïnformeerd dat Fortis - in het licht van de volatiele markten - onmiddellijk actie zou moeten ondernemen en strategische opties (waaronder aansluiting bij een sterke partner) zou moeten overwegen.


* Op 26 september bedroegen de onttrekkingen op de deposito van klanten circa 20 miljard (!) euro.


* Tijdens de vergadering van de raad van bestuur (vanaf 15.00 uur, 26 september) wordt gesteld dat aan het eind van die dag Fortis geen onderpand meer over zal hebben (voor de interbank markt op maandag) en dat - als er geen transactie wordt gesloten in het weekend - liquiditeitssteun van de Centrale bank van Belgie nodig is. (Vrijwel op hetzelfde moment stelt Verwilst in een persconferentie dat Fortis geen solvabiliteits- en liquiditeitsproblemen kent).


* Op vrijdag 26 september wordt besloten een dataroom in te richten. De dataroom wordt bezocht door ING, BNP, Munich Re, Aegon and the Societe Federale de Participations et d'Investissement.


* Alleen ING en BNP Paribas brengen een bod uit. ING biedt 1,50 euro per aandeel, BNP Paribas biedt 2 euro per aandeel, maar wil garanties van de Belgische overheid.


* In de notulen van de vergadering van 28 september wordt er nog duidelijk gesproken om de transacties ter goedkeuring voor te leggen. "The board decides that the above decisions are subject to regulatory approvals, third parties approvals and decisions of the relevant Fortis Group companies, as applicable." Hieronder lijkt ook goedkeuring van de aandeelhoudersvergadering te vallen.


* Uit de notulen van 1 oktober (ochtend) blijkt dat de problemen met betrekking tot de uitvoering van de transactie met de Nederlandse staat voortkomen uit het feit dat de Belgische staat garanties van Fortis had bedongen voor de Structured Credit Portfolio. Fortis heeft hiervoor aandelen in Fortis Insurance Nederland als onderpand gegeven, maar dit was tegen het zere been van de Nederlandse overheid. Diezelfde avond (1/10) zouden de ministers en ministerpresidenten hierover gaan heronderhandelen, waarbij ook de hele verkoop van Fortis Nederland op de agenda stond


* Tijdens de vergadering van 3 oktober wordt gesproken over de noodzaak van aandeelhoudersgoedkeuring van de transacties met de Nederlandse staat. Mr Peijster (advocaat bij De Brauw) geeft aan dat onduidelijk is of deze verkoop meer dan eenderde van de totale activa beslaat en dat - als goedkeuring van de aandeelhoudersvergadering formeel al vereist zou zijn - hiervan kan worden afgeweken (artikel 2:8) indien redelijkheid en billijkheid dat rechtvaardigen.


* De transactie met de Nederlandse staat (verkoop van het belang in RFS) vereist de instemming van de andere twee aandeelhouders in RFS: RBS en Santander. Kennelijk is het geen probleem om dit goedkeuringsvereiste na te komen.


* In diezelfde vergadering wordt gesproken over bestuurdersaansprakelijkheid. De overheden waren niet bereid een vrijwaring te geven voor de raad van bestuur. In antwoord op vragen van leden van de Board wordt bevestigd dat de DRO aansprakelijkheidsverzekering een maximale verzekerde bedrag kent van 250 miljoen euro.


* Ten aanzien van de stemmingen in de Raad van bestuur hebben de leden Furse en Cheung zich van stemming onthouden bij de laatste transacties van 3 en 5 oktober. Cheung heeft zich overigens ook onthouden de transactie van 29 september. Reden voor hem was de belangentegenstelling en dat hij zijn positie als aandeelhouder niet wilde schaden. Bovendien was hij ontevreden over de informatievoorziening. Furse onthield vanwege het gebrek aan alternatieven.


* Enkele leden van de Raad van bestuur stellen dat zij onder onacceptabele druk zijn gezet door autoriteiten en dat zij te weinig informatie hadden om tot een verantwoorde beslissing te kunnen komen.


* Diverse malen blijkt dat Fortis slechts een beperkte betrokkenheid heeft met de onderhandelingen met BNP. De onderhandelingen vinden direct plaats tussen de Belgische autoriteiten en BNP Paribas op het kantoor van de CFBA, met nauwelijks directe betrokkenheid van het management van Fortis.


* Opmerkelijk is dat de Belgische overheid de transactie met BNP Paribas al wereldkundig heeft gemaakt (in de avond van 5 oktober ), terwijl de Raad van bestuur van Fortis nog geen besluit heeft genomen. Dit gebeurd pas op 6 oktober 2008 om 3 uur 's nachts.


* De frustratie over het proces blijkt eveneens uit de brief die Hessels (aanvankelijk vice-voorzitter en na het vertrek van Lippens waarnemend voorzitter) aan Leterme en Reijnders:


* "We have received from your representatives the offer that BNP Paribas is prepared to make to acquire certain assets of the Fortis Group still owned by two Mother Companies, in Holland and in Belgium."
* "This offer is the result of the negotiations held between your representatives and the representatives of BNP Paribas, in the absence of any senior people of our Group, except for contacts our CEO had with your representatives, but not with BNP Paribas." Euroshareholders zal deze informatie morgen aan de orde stellen in de zitting bij de Ondernemingskamer. De zitting vindt plaats op vrijdag 31 oktober om 9.30 uur bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Euroshareholders heeft verzocht om een onderzoek naar mogelijk wanbeleid en het verzoek ingediend om onmiddellijke voorzieningen te treffen, waaronder:
* het blokkeren van de transacties van 29 september, 3 oktober en 5 oktober 2008, totdat goedkeuring is verkregen van de aandeelhoudersvergaderingen.
* ontslag van de raad van bestuur

* een onafhankelijke waardebepaling van de portefeuille structured products
* openbaarmaking van de contracten van 29 september, 3 oktober en 5 oktober 2008. Euroshareholders,

Peter Paul de Vries, voorzitter

www.fortisaction.com
info@euroshareholders.org
0031644329649