Gemeente Enkhuizen

Minima Enkhuizen krijgen twee keer 50 euro van de gemeente

Alle huishoudens van Enkhuizen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum ontvangen van de gemeente voor het einde van het jaar twee maal 50. De eerste 50 is door het Rijk beschikbaar gesteld als extraatje, de tweede 50 wordt verstrekt door de gemeente als tegemoetkoming in de hoge ziektekosten.

Tang/Spekman
Dit voorjaar heeft de Tweede Kamer het amendement van de heren Tang/Spekman aangenomen. Hiermee kwam extra geld beschikbaar voor mensen met de laagste inkomens. Gemeenten kunnen met dit geld de groep met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum extra financieel ondersteunen met 50 per huishouden. Het college is graag bereid om deze regeling uit te voeren.

Ziektekosten
Gelijk met het bedrag van 50 van het Rijk verstrekt de gemeente nog eens 50 als tegemoetkoming in de ziektekosten.
In 2008 is het eigen risico voor de ziektekostenverzekering ingevoerd. Dit eigen risico bedraagt
150. Via de Zorgtoeslag ontvangen minima een bedrag van 100 terug. De andere 50 ontvangen ze nu van de gemeente.
Chronisch zieken met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum ontvangen al via het Rijk volledige compensatie voor het eigen risico. Als gevolg van hun omstandigheden hebben chronisch zieken vaak méérkosten, die niet of maar gedeeltelijk door andere regelingen worden vergoed. Daarom ontvangen deze chronisch zieken ook een bedrag van 50 van de gemeente.

Uitbetaling
De mensen die bij Sociale Voorzieningen bekend zijn, krijgen het bedrag automatisch in december op hun rekening bijgeschreven. Dat zijn de mensen die kwijtschelding OZB, bijstand, Woonlastenfonds en/of Sociaal cultureel bijdragefonds ontvangen.
Minima die het bedrag niet automatisch ontvangen kunnen een aanvraag indienen. Het aanvraagformulier kan vanaf 12 november worden afgehaald bij het Servicepunt in het stadskantoor aan de Hoogstraat. Het formulier kan per die datum ook via deze site worden uitgeprint. Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl