Voedingcentrum


Blijf salmonella de baas

De laatste tijd blijken opvallend veel mensen in Nederland last te hebben van de salmonella bacterie. Het is nog niet bekend hoe de mensen besmet zijn geraakt. Het Voedingscentrum heeft tips voor wat je kan doen om te voorkomen dat je last krijgt van salmonella.

Salmonella is een darmbacterie die mensen via besmet voedsel binnen kunnen krijgen. Zij lopen dan het risico op maag- en darmklachten. Niet iedereen wordt direct ziek van met salmonella besmet eten. Ook de soort salmonella bepaalt de mate waarin mensen er ziek van worden.

Je kunt zelf voorkomen dat je een salmonellabesmetting oploopt met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen:


* verhit vlees en rauwe (niet gepasteuriseerde) melk door en door.
* vermijd kruisbesmetting, waarbij de bacteriën van rauwe op gekookte of gebakken producten worden overgebracht.
* bak eieren of kook ze bij voorkeur hard: het eiwit en de eierdooier moeten bij voorkeur gestold zijn.
* bewaar eieren in de koelkast en gebruik geen rauwe eieren voor bijvoorbeeld bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise.
* let erop dat het hele product goed gaar wordt.
* ontdooi vlees in de koelkast, niet op het aanrecht.
* houd rauwe producten altijd goed gescheiden van bereide producten. Leg bijvoorbeeld rauwe kip onderin de koelkast. Bacteriën verspreiden zich namelijk van boven naar beneden.
* neem een goede hygiëne in acht. Gebruik schone hulpmiddelen en materialen: handdoeken, snijplanken en vaatdoekjes.
* houd vuile en schone hulpmiddelen strikt van elkaar gescheiden.
* bekijk altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vergelijk de houdbaarheidsdatum met de datum waarop het product waarschijnlijk zal worden gegeten of gedronken.

* gebruik een koeltas voor diepvries- en gekoelde producten. Diepvriesproducten en gekoelde producten, zoals melk, vlees en vis, zijn het meest kwetsbaar voor bederf. In de winkel staan ze in de vriezer of de koeling, in de boodschappenkar niet meer. Voor diepvriesproducten is het handig een koeltas mee te nemen naar de winkel. Dat voorkomt dat ze gaan lekken. Als ze ontdooien bederven ze sneller, bovendien kan het lekvocht andere producten bederven.

Bereiding
Het belangrijkste is om bij de bereiding van vlees goed op te letten. In rauw vlees zitten vaak meer bacteriën dan in gebakken vlees. Vermijd dat ze worden overgebracht van rauwe op schone of gekookte voedingsmiddelen. Anders doet zich kruisbesmetting voor.

Daar is sprake van als je bijvoorbeeld eerst rauw vlees in de pan doet met een vork en vervolgens diezelfde vork gebruikt om gare groente mee te proeven of gaar vlees uit de pan te halen. Hetzelfde geldt als gaar vlees na het braden wordt teruggelegd op de snijplank waarop het rauwe vlees is gekruid. Ook als je je handen na het afwassen droogt aan een vuile handdoek, kan kruisbesmetting optreden.

Vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen is het belangrijk om (gerechten met) eieren goed gaar te maken en eieren hard te koken. Het eiwit en de eierdooier moeten gestold zijn.