Gemeente Moerdijk


04-11-2008: Woningbouw in Klundert

Het college van B&W van Moerdijk presenteert het voorontwerp van het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het Evenemententerrein in Klundert om het terrein een woonbestemming te geven.

Het ontwerp voor de nieuwe woonwijk op het Evenemententerrein in Klundert is afgerond. De resultaten zijn neergelegd in een vóórontwerp bestemmingsplan. Het project omvat de verplaatsing van de sportverenigingen naar sportpark Molenvliet en de herinrichting van het evenemententerrein met woningbouw.

De gemeenteraad streeft naar woningbouw naar behoefte in elke kern van de gemeente. De bevolking van Klundert benadrukt de wens voor woningbouw. Door de stagnatie in woningbouwproductie in Klundert is er hoge prioriteit gegeven aan de herontwikkeling van het Evenemententerrein. Dit is het gebied dat begrensd wordt door de Ambachtsherenweg / Beatrijsweg / Blauwe Sluisdijk. Op 14 december 2006 is het startdocument door de gemeenteraad vastgesteld. In de periode tot oktober 2007 is de haalbaarheid van de voorgenomen ontwikkeling onderzocht en is overleg met betrokken verenigingen gestart. Dit heeft uiteindelijk geleid tot overeenstemming met de sportverenigingen over inpassing achter de Niervaert. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek heeft de gemeenteraad op 13 december 2007 besloten over het vervolg van het project, inclusief het budget dat nodig is voor de verplaatsing van de betrokken sportverenigingen. Op 17 april 2008 heeft de raad besloten om ook drumband Oranje Garde te faciliteren om naar het sportpark mee te verhuizen.

Momenteel wordt gewerkt aan de verplaatsing van de verenigingen. Het kunstgrasveld voor voetbalvereniging VVK is inmiddels opgeleverd. Het huidige hoofdveld van de vereniging komt nu beschikbaar voor inpassing van DSO en Van Polanen. Oranje Garde zal een nieuw verenigingsgebouw realiseren ter hoogte van de fietsenstalling van VVK.Er is inmiddels ook een stedenbouwkundig ontwerp gemaakt voor de nieuwe woonwijk, zodat de bestemmingsplanprocedure kan worden opgestart om woningbouw op het evenemententerrein mogelijk te maken. Er wordt gestreefd naar start van de bouw van woningen (bouwrijp maken) in 2009.

Nu het voorontwerp door B&W is goedgekeurd, volgt de planfase met o.a. een inspraakavond voor belanghebbenden en omwonenden in december. Hierna volgt een ontwerpbestemmingsplan, dat opnieuw het gemeentebestuur passeert en ter inzage wordt gelegd. Als er geen zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad, stelt de raad het plan vast en is de bestemmingsplanprocedure afgerond. Het plan is in dat geval in het najaar 2009 onherroepelijk.