Gemeente Moerdijk


03-11-2008: Bouw verenigingsgebouw Havenfront Willemstad van start

Als onderdeel van het project Havenfront Willemstad wordt in het gebied tussen de nieuwe jachthaven de Batterij en de erebegraafplaats een verenigingsgebouw ontwikkeld. Het gebouw gaat huisvesting gaat bieden aan de Watersportvereniging Willemstad, Stichting Scouting Willemstad en Sportvereniging het Rooie Paerd. Tevens komt hier een openbare sanitaire voorziening.

Het initiatief voor het gebouw is genomen door de gemeente Moerdijk waarbij Ballast Nedam Infra en Brabants Westhoek als ontwikkelende partijen zijn aangeschoven.Het ontwikkelproces is niet eenvoudig geweest. De stedenbouwkundige en architectonische lat ligt hoog, het financieel kader is erg krap en het is een uitdaging om de verschillende functionele programmas van de verenigingen te vertalen in één gebouw. Gevolg is dat ontwikkelingen in het voorbereidingsproces niet altijd even soepel en snel zijn gegaan als gewenst. Een ander belangrijk punt is, dat het voor de verenigingen een hele uitdaging is geweest om hun financiële bijdrage in het project waar te kunnen maken.

Op 30 oktober jl. is in een vergadering tussen de betrokken verenigingen, de gemeente Moerdijk en Brabants Westhoek een principeovereenstemming bereikt over een aantal essentiële punten die de ontwikkeling daadwerkelijk mogelijk gaan maken. Zo is de financiële bijdrage van de verenigingen concreet gemaakt, waarbij de verenigingen een groot deel van de afbouw van het gebouw voor hun rekening gaan nemen. Verder is er overeenstemming bereikt over de huurovereenkomsten tussen de verenigingen en Brabants Westhoek.

De afspraken nu zijn gemaakt geven invulling aan de financiële en procedurele kaders zoals die door de gemeenteraad zijn geformuleerd.

Planning
De resultaten uit het overleg worden door de besturen van de verenigingen met een positief advies voorgelegd aan hun achterbannen. De verwachting is dat half december de afspraken formeel kunnen worden bekrachtigd. De start van de bouw is voorzien voor begin januari. De planning is om het gebouw eind 2009 nog aan de verenigingen op te leveren.