Internetplatform wint alweer vakprijzen in de zorg

05/11/2008 13:50

Close-Up Publishers b.v.

"Geen tijd om te bellen" telt niet meer

Het internetplatform CC-Post is dit jaar al voor vier prijzen genomineerd, waarvan er twee daadwerkelijk in de wacht werden gesleept. Het simpele systeem om berichten uit te wisselen rekent af met communicatieproblemen (door tijdgebrek) tussen zorgverleners en familieleden van hun cliënten. Alleen al in oktober 2008 won het systeem de V? Award en werd het genomineerd voor de Hannie van Leeuwenprijs. Je zou kunnen zeggen: "Geen tijd om te bellen" telt niet meer dankzij CC-Post.

Over de rug van mensen die in een zorginstelling wonen (zoals verpleeghuis) ontstaan soms misverstanden tussen familie van cliënten en professionele verzorgers. Dat komt vooral doordat verzorgenden vaak weinig tijd hebben om familieleden adequaat te informeren. En àls ze dan even tijd hebben, kunnen ze de familie telefonisch weer niet bereiken. Dat leidt tot kennisachterstand, teleurstellingen en (soms) klachten. "Om het zover niet te laten komen hebben wij CC-Post uitgedacht", zegt mede-initiatiefnemer Hein Bloemink uit Groningen. "Je kunt blijven klagen dat de communicatie in de zorg beter moet, maar dat lost niets op. Je moet iets concreets doen! Verzorgenden met weinig tijd moet je de kans geven zélf het moment te kiezen waarop zij informatie geven. Liever niet telefonisch trouwens. Wie logisch nadenkt weet hoe levensgevaarlijk het kan zijn om te communiceren via de telefoon. Dat is als het ware vragen om 'ruis'."

Zorginstellingen die het contact met de familie van hun cliënten serieus nemen zullen blij zijn met de introductie van CC-Post. Dat is een applicatie voor internet. Een beveiligde website waar professionals kunnen communiceren met familie van personen waar zij voor zorgen. Zij kunnen er belangrijke berichten plaatsen over b.v. medicatie of gezondheid, maar ook over welzijn en welbevinden van de cliënt. Familieleden zijn door CC-Post niet meer aangewezen op haastige gesprekjes op de gang of korte telefoongesprekken waar veel informatie verloren gaat . "CC-Post is geen wereldwonder of uitvinding, maar wel een erg handige internethulp voor betere communicatie in de zorg", aldus Bloemink.

NOMINATIES EN PRIJZEN 2008

In 2008 viel dit nieuwe systeem in de smaak van organisaties die waarde hechten aan innovatieve projecten in de zorg. Twee prijzen werden inmiddels gewonnen door de zorgkoepel Suderigge in Lemmer. Daar wordt het systeem al gebruikt en hebben enthousiaste medewerkenden het voorgedragen voor de Talma Award en de V? Award. Beide werden gewonnen.

CC-Post won in 2008 de volgende prijzen:

Talma Award (landelijk)(juni 2008)

V & VN Award (landelijk) (oktober 2008)

CC-Post werd genomineerd voor de volgende prijzen:

Medisch Contact Communicatieprijs 2008 (3e PRIJS)(januari 2008)

Hannie van Leeuwenprijs 2008 (oktober 2008)

Voorts kreeg CC-Post lovende kritieken van Anne Mei The, onderzoekster en schrijfster van het boek 'De wachtkamer van de Dood.'

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.cc-post.nl