Politie Haaglanden

Persberichten 5 november

Haaglanden, 05-11-2008

Getuigen aanrijding gezocht
Den Haag De politie zoekt getuigen van een aanrijding tussen een fietser en een personenauto, waarna de bestuurder van de personenauto is weggereden zonder zich bekend te maken. Een 35-jarige Hagenaar stak dinsdag 4 november omstreeks 18.25 uur fietsend de Bezuidenhoutseweg over. Hij zag vermoedelijk te laat dat uit tegenovergestelde richting een personenauto naderde en kwam met de auto in botsing. De bestuurder van de personenauto is nog wel gestopt maar reed vervolgens met hoge snelheid weg. Op de plaats van de aanrijding bleef een zilverkleurige rechterbuitenspiegel achter en glas van vermoedelijk de rechter zijruit van de auto. De auto was van het type SUV. Het slachtoffer werd door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Door het ongeval was zijn schouder uit de kom, een stuk bot in zijn knie afgebroken en had hij een hoofwond. De man moest ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven.
Heeft u dinsdag iets gezien van deze aanrijding of heeft u wellicht de bedoelde auto zonder buitenspiegel na dinsdagmiddag nog gezien? Of heeft u anderszins informatie die kan helpen de bestuurder van deze auto te traceren? Neemt u dan contact op met Bureau Overbosch via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Van alles mis
Den Haag Een kapot achterlicht was woensdag 5 november aanleiding voor de controle van een personenauto. Agenten zagen de auto omstreeks 00.40 uur rijden op de Parallelweg. Bij navraag van het kenteken bleek de kentekenhouder gesignaleerd te staan, waarop zij de bestuurder een stopteken gaven. De gesignaleerde tenaamgestelde bleek als passagier in de auto te zitten en werd aangehouden. Omdat de 35-jarige Haagse die de auto bestuurde eveneens gesignaleerd stond voor openstaande boetes, werd zij ook verzocht mee te gaan naar het politiebureau. Wachtend op transport naar het politiebureau begon de vrouw zich echter recalcitrant te gedragen. Zij schold één van de agenten uit en bleek een sterke alcohollucht om zich heen te hebben. Ook zij werd aangehouden. Op het politiebureau bleek dat zij geen rijbewijs had en blies de vrouw 590 ugl. Tegen de vrouw werden meerdere processen-verbaal opgemaakt.

Aanrijding tram personenauto
Den Haag Op de kruising van de Fruitweg en de Televisiestraat kwamen dinsdag 4 november een tram en een personenauto met elkaar in botsing. De auto, bestuurd door een 42-jarige Haagse, kwam vanaf de Televisiestraat de Fruitweg oprijden. De trambestuurder, een 51-jarige man uit Voorschoten, kon een aanrijding niet meer voorkomen. De vrouw werd ter controle naar het ziekenhuis vervoerd, maar hield aan de botsing alleen een aantal kneuzingen over. De politie onderzoekt de exacte toedracht van de aanrijding.

Zinkdief aangehouden
Den Haag Na een melding op woensdag 5 november omstreeks 04.10 uur dat een man en een vrouw in de Dibetstraat bezig waren lood, koper en zink uit slooppanden te halen, hielden agenten een 33-jarige Hagenaar aan. De man had een rolcontainer vol met gestolen materialen bij zich. De Hagenaar is voor verhoor overgebracht naar het bureau.

Rijden met vervalst rijbewijs
Voorburg De politie controleerde in de nacht van dinsdag op woensdag 5 november rond 01.15 uur op de Koningin Julianalaan een 23-jarige automobilist op zijn rij- en kentekenpapieren. De 23-jarige bleek in het bezit te zijn van een vervalst rijbewijs. De foto was niet voorzien van een watermerk en het rijbewijs bevatte geen ribbels. Op het politiebureau kreeg de verdachte een proces-verbaal.

Greep uit de kassa
Leidschendam Op dinsdag 4 november 2008 omstreeks 17.00 uur stapten twee jongens van ongeveer 11 en 13 jaar een speelgoedwinkel aan het Jasmijn (winkelcentrum Leidschenhage) binnen. Op het moment dat de caissière de kassalade opende om met een andere klant af te rekenen, deed één van de jongens een greep uit de kassa en nam een stapel verzamelkaarten weg. Vervolgens rende hij snel de winkel uit. De andere jongen had even daarvoor al de winkel verlaten. Een zoektocht naar de jongens in de omgeving leverde niets op. De jongen van ca. 13 jaar was gekleed in een zwarte trui met een print aan de voorzijde. De trui was voorzien van een capuchon. De ca. 11-jarige jongen die vermoedelijk bij deze diefstal betrokken is, had kort opgeschoren kroeshaar en was gekleed in een zwarte jas met een licht bruine kraag. De politie verzoekt getuigen telefonisch contact op te nemen met politiebureau Leidschendam/Voorburg telefoon 0900-8844.

56 km te snel
Leidschendam Een 24-jarige Delftenaar had dinsdagavond 4 november omstreeks 20.00 blijkbaar erge haast. Surveillerende agenten constateerden dat de man met een snelheid van 156 km/uur over de rijksweg A4 bij Leidschendam reed. Ter plaatse is 100 km/u toegestaan. Tegen de Delftenaar is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Jongen bij tramhalte mishandeld
Voorburg Een 19-jarige Voorburger werd op dinsdag 4 november omstreeks 17.00 uur zonder aanleiding mishandeld door een jeugdgroep. De jongen bevond zich bij de tramhalte op de Mgr. Van Steelaan, nabij de wijk Essesteijn. Hij werd ingesloten door de jeugdgroep en liep meerdere klappen en schoppen op. Na enige tijd wist de Voorburger weg te komen. Hij kon nog juist een straatklinker ontwijken, die vanuit de groep in zijn richting werd gegooid. De politie stelt een onderzoek in naar de daders van deze openlijke geweldpleging. Heeft u dinsdag iets gezien van deze mishandeling of heeft u informatie die kan helpen de daders te vinden ? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Leidschendam/Voorburg via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

16-jarige joyrider opgepakt
Wassenaar Een nog wel heel jonge bestuurder viel dinsdag 4 november rond 19.45 uur door de mand, omdat hij over de middenconsole van een auto klom om aan de bijrijderzijde uit te stappen. Dit moest wel, want de 16-jarige jongen uit Wassenaar had de auto op de Hofcampweg te dicht op een andere auto geparkeerd om aan de bestuurderzijde uit te stappen. De politieagenten die hem in de smiezen hadden, zagen hem vervolgens weer instappen en achteruit rijden. Zij gaven hem aanwijzingen om in ieder geval niet het voertuig naast hem te raken. Bij controle bleek de jongen 16 jaar te zijn en dus niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Onderzoek wees uit dat hij zonder toestemming in de auto van zijn vader had gereden. Deze deed geen aangifte van joyriding, maar de jonge bestuurder kreeg wel een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Jeugdige stenengooiers betrapt
Wassenaar Een getuige meldde dinsdag 4 november rond 16.00 uur dat vier jongens stenen door de ruiten gooiden van het voormalige Hotel Wassenaar aan de Katwijkseweg. De politie trof de vier 14-jarige jongens uit Katwijk aan en bracht ze over naar het politiebureau. Hier kregen zij een verwijzing voor Bureau Halt.

Twee gewonden bij aanrijding
Rijswijk Twee automobilisten raakten dinsdag 4 november om 21.45 uur gewond bij een aanrijding op de kruising Generaal Spoorlaan met de John F Kennedylaan. Een 44-jarige Zoetermeerder botste tegen een nog onbekende automobiliste. Beiden raakten bij het ongeval zwaargewond. De GGD vervoerde beide slachtoffers naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Met vuurwapen op pad
Rijswijk Politieagenten zagen dinsdag 4 november om 14.25 uur in een personenauto die over de Provincaleweg reed een man zitten die een vuurwapen in zijn hand had. De auto werd direct aan de kant gezet en de 27-jarige bestuurder uit Den Hoorn aangehouden. Op het politiebureau bleek dat het ging om een imitatiewapen. Het wapen had echter zoveel kenmerken van een echt vuurwapen dat het voor bedreiging geschikt was. Tegen de man werd dan ook proces-verbaal opgemaakt.

Fietscontrole op school
Schipluiden/Maasland Politieagenten controleerden dinsdag 4 november overdag in samenwerking met twee basisscholen de fietsverlichting en technische staat van de kinderfietsen. Zowel De Ark in Schipluiden als de Aloysiusschool kreeg bezoek van de agenten. Bij de controle was een fietsenmaker aanwezig die kleine defecten kon verhelpen. Op de Ark kregen twintig fietsen het predicaat onvoldoende. Bij de Aloysiusschool was het een vergelijkbaar resultaat. In totaal controleerden de agenten ruim 400 fietsen.
Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Meer informatie staat op de internetsite; www.losselampjesmogenook.nl. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Op diverse basisscholen controleren agenten de komende weken fietsverlichting van kinderfietsen om schoolkinderen en ouders nadrukkelijk te betrekken bij het voeren van de juiste fietsverlichting. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.

Aanhouding na achtervolging door het Westland
Westland Politieagenten zagen dinsdag 4 november om 13.25 uur over Dorpskade in Wateringen een personenauto rijden. De agenten besloten de auto te controleren en gaven de bestuurder een stopteken. In plaats van te stoppen gaf de bestuurder vol gas en ging er direct vandoor. De achtervolging leidde naar het Wateringseveld waar de bestuurder dwars door een plantsoen reed en verder ging richting Rijswijk. Door politieagenten gemaakte blokkades werden door hem ontweken. Uiteindelijk kon de bestuurder na een aanrijding met een politieauto op de Lotskade in Den Hoorn worden aangehouden. De 36-jarige bestuurder uit Den Haag maakte een afwezige indruk en werd voor nader verhoor ingesloten. De verdachte is inmiddels in verzekering gesteld. De politie onderzoekt de reden waarom de man zo graag uit handen van de politie wilde blijven.

Skimmer aangehouden
Delft Politieagenten konden dinsdag 4 november om 08.35 uur in een tram op weg naar Rijswijk een 20-jarige Duitser aanhouden. Omstanders zagen dat de man vanaf een pinautomaat aan het NS-station een apparaatje haalde en vervolgens in de tram stapte. Uit het door de agenten ingestelde onderzoek bleek dat de man een zogenoemd skimapparaat over de pinautomaat had geplaatst, kennelijk om zo bank- en pingegevens van klanten te copiëren. Later die dag kon de politie in Den Haag een tweede verdachte (23 jaar) aanhouden. Beide verdachten worden donderdag 6 november voorgeleid bij de rechter-commissaris. In de regio Haaglanden zijn meerdere malen burgers gedupeerd door deze skimmethode. De politie onderzoekt de betrokkenheid van dit tweetal bij deze zaken.

Broers aangehouden na inbraak
Delft Een 43-jarige Delftenaar werd disndag 4 november aangehouden omdat hij vermoedelijk had ingebroken in een woning aan het Winterpad. Een getuige had de man weg zien rennen uit de woning en gaf het signalement door aan de politie. Agenten hielden de man, die voldeed aan het opgegeven signalement, in de omgeving aan. Zijn 38-jarige broer was het niet eens met de aanhouding en probeerde deze te belemmeren. Hierop werd ook hij aangehouden waarbij hij zich hevig verzette. Hij werd met meerdere agenten onder controle gebracht en naar het politiebureau vervoerd. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De betrokkenheid van zijn broer bij de inbraak wordt nog onderzocht.

Fietsverlichtingscontrole
Delfgauw Politie Haaglanden hield dinsdag 4 november tussen 07.15 uur en 08.35 uur een fietsverlichtingscontrole op het Willem-Alexanderpad, ter hoogte van de Klaproostunnel. In totaal kregen 14 fietsers een bekeuring omdat hun verlichting niet in orde was. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.
Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.

* Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Kop-staart aanrijding
Zoetermeer Een 40-jarige Zoetermeerder raakte dinsdag 4 november gewond toen hij van achteren werd aangereden door een 32-jarige Zoetermeerse. De twee reden omstreeks 14.55 uur op de Van Diestlaan toen de vrouw over het hoofd zag dat de man met zijn richtingaanwijzer aan stilstond op de weg om linksaf te slaan. De vrouw kon niet meer stoppen en reed achterop haar voorganger. Omdat de man klaagde over pijn in zijn rug, werd hij door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De vrouw heeft zich voor de zekerheid door haar huisarts laten nakijken. De Technische Ongevallen Dienst onderzocht de aanrijding. De Van Diestlaan is enige volledig afgesloten geweest in verband met het onderzoek.