Waterschap Veluwe


tariefstijgingen in begroting Waterschap Veluwe

Forse tariefstijgingen in begroting Waterschap Veluwe

De begroting van Waterschap Veluwe voor 2009 kent door de gewijzigde Waterschapswet een nieuwe financieringsstructuur. Dat betekent dat er in plaats van drie, zoals in het verleden, vanaf 2009 twee tarieven zijn waaraan het waterschap zijn werkzaamheden en investeringen toerekent: watersysteembeheer en waterzuivering.

Door een aanpassing van het begrip `vervuilingseenheid' en een verschuiving van de lasten, gaan vooral bedrijven, agrarische ondernemingen en eigenaren van natuurterreinen minder waterschapsbelasting betalen.

Eenvoudiger
De gewijzigde Waterschapswet vereenvoudigt de financieringsstructuur, nieuw is het onderscheid in bemalen en onbemalen gebieden. Eenpersoonshuishoudens met een huurwoning gaan 14,5% meer betalen, huurders met een meerpersoonshuishouding betalen minder, zij gaan er 2,7% op vooruit. Voor eigen woningbezitters in onbemalen gebied stijgen de lasten. Voor deze categorie belastingbetalers met hun woning in bemalen gebied valt de verschuiving wel gunstig uit, zij gaan minder betalen.

Voornaam
Innovatie voor en verbeteringen aan rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn met aanpassingen voor de verwerking van rioolslib voorname investeringen. Dat geldt ook voor verschillende beekherstelprojecten en de aanpak van verdroogde gebieden. Woensdag 26 november a.s. bespreekt het algemeen bestuur van Waterschap Veluwe de begrotingsvoorstellen.

Zuiveren rioolwater
Het zuiveren van rioolwater is een van de kerntaken van het waterschap, naast beheer van oppervlaktewater en dijken. Onderhoud en aanpassing van de complexe rioolwaterzuiveringsinstallaties kosten in 2009 ruim EUR 19 miljoen euro. Daarnaast voltooit het waterschap volgend jaar het nieuwe proces om stikstof te verwijderen uit rioolwater. In Apeldoorn rondt het waterschap de bouw van een derde tank af om rioolslib te vergisten tot biogas. Ook worden de rioolgemalen in Emst, Wenum Wiesel en Welsum gerenoveerd.

Onderhoud wateren
In 2009 investeert het waterschap in beekherstel in onder andere de Veldbeek, de Wenumse Beken, het cluster Apeldoornse Beken, de Egelbeek, de Nunbeek en de Smallertse Beek en de Nijmolense Beek. Ook voert het waterschap baggerwerkzaamheden uit in Apeldoorn, Twello en Elburg-Oosterwolde.

Veiligheid
Bij de kerntaak zorg voor veilige dijken, staan het verbeteren van de dijken Cortenoever, Leuvenheim en Middelbeek op het programma.