Gemeente Alkmaar

Nieuwe sporttarieven in 2009

Nieuwe zwemmethodiek

Per 2009 gaat het systeem van zwemlessen in Alkmaar veranderen. Mede op verzoek van veel ouders zullen kinderen voortaan wekelijks één les van driekwartier volgen. Tot nu toe hadden ze twee keer een halfuur les per week. De effectieve lestijd onder de nieuwe zwemmethodiek blijft even effectief omdat er onder andere minder tijdverlies zal optreden bij het registreren voor elke les. Hierdoor zal de gemiddelde duur voor het behalen van het diploma gelijk blijven.

Een ander bijkomend voordeel is dat de wachtlijst voor zwemles wordt teruggedrongen. Er wordt efficiënter gewerkt, waardoor hetzelfde aantal instructeurs meer lessen kan gaan geven. Hierdoor zullen ook kinderen van 4 of 5 jaar zwemles kunnen volgen.

Nieuwe zwemlestarieven

Uitgaande van gemiddeld 50 klokuren voor het A-diploma, zal het tarief van ¤ 1.15,- per kwartier stijgen naar ¤ 2,-. Kinderen doen gemiddeld 50 tot 60 klokuren over het halen van het A-diploma. Per 1 januari vraagt Alkmaar een vast totaalbedrag van ¤ 390,- voor het A-diploma. Voorheen was dit ¤ 300. Uit vergelijkend onderzoek bleek dat de zwemtarieven in Alkmaar het laagst zijn ten opzichte van de tarieven in andere gemeenten binnen de regio. Het nieuwe tarief is in 2009 marktconform. Voor wie reeds begonnen is aan zwemlessen gelden de bestaande tarieven voor het betreffende diploma.

Entreekaarten

De entreekaarten en recreatietarieven van de zwembaden en de ijsbaan worden ook jaarlijks verhoogd, met gemiddeld 5%. Dit is in lijn met de gemiddelde stijging zoals die in het meerjarenbesluit van het college van B&W is vastgesteld.