Ingezonden persbericht


Persbericht

Manifest vraagt meer aandacht voor kind in stad

Europees netwerk Child Friendly Cities en Ivo Opstelten ondertekenen oproep aan EU

Utrecht / Rotterdam, 5 november 2008 Op woensdag 5 november ondertekenen alle partijen van het Europese Netwerk van Child Friendly Cities het manifest voor meer kindvriendelijke steden. Vertegenwoordigers van dit Europese netwerk zijn onder meer Jantje Beton, de Nederlandse Vereniging voor Gemeenten (VNG) en Unicef, in samenwerking met de stad Rotterdam. De ondertekening van het manifest vindt plaats tijdens de laatste dag van het internationale congres Child in the City te Rotterdam.

Het verbeteren van kansen voor kinderen begint op lokaal en regionaal niveau. De betrokkenheid van lokale overheden is cruciaal voor het veranderen en verbeteren van de omstandigheden waarin kinderen opgroeien. Vertegenwoordigers van verschillende partijen ondertekenen vandaag een manifest waarin ze de Europese Commissie oproepen om samenwerking op lokaal niveau te stimuleren en krachten te bundelen.

Burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten en wethouder Geluk (Rotterdam) ondertekenen samen met Jan van Gils, voorzitter van het Europese Netwerk Child Friendly Cities het manifest Declaration of Rotterdam . Burgemeester Opstelten tekent het manifest vanuit zijn rol als gastheer. De burgemeester van Stuttgart (2006) en Londen (2004) gingen hem voor. Met de ondertekening vragen ze aandacht voor een kindvriendelijke omgeving in de stad en op het platteland. Het Manifest wordt aangeboden aan de Europese Commissie die in december over het onderwerp zal spreken.

Jantje Beton is Nederlandse samenwerkingspartner bij dit congres en bewaakt de aandacht voor de speelkansen van alle kinderen in Nederland. Als kinderen spelen hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om kinderen samen te laten spelen. Want samen spelen is leren samenleven.

In het Europese Netwerk Child Friendly Cities zijn onder meer Jantje Beton, de Nederlandse Vereniging voor Gemeenten vertegenwoordigd. Rotterdam was dit jaar gastheer van de conferentie over kindvriendelijke steden, en daarom medeondertekenaar van het manifest.

1337317.gif

Informatie voor de redactie/