Gemeente Lansingerland


Concept advies radiopakket 2009

De programmaraad BCNZ heeft de taak om binnen de beperkte mogelijkheden een zo pluriform mogelijk pakket van radio- en tv-zenders samen te stellen voor degenen die op de kabel zijn aangesloten.

Het huidige pakket radiokanalen is in deze gemeenten uniform, uiteraard met uitzondering van de lokale must carry zender.

In de vergadering op woensdag 5 november 2008 heeft de Programmaraad ABCNZ zijn concept advies aan kabelexploitant Ziggo inzake het radiopakket 2009 samengesteld.

Het zwaarwegend advies betreft het wettelijk minimumpakket (ook wel genoemd `basispakket' of `budgetpakket') bestaande uit 25 radiozenders, waarin begrepen de 9 verplichte `must carry' zenders.

Lees verder in onderstaand advies.

Te downloaden: (zie onderaan)

* Concept Advies BCNZ-Ziggo basispakket-radio 2009nr3.doc (45 KB)

Programmaraad ABCNZ
(Alblasserdam, Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle)

Aan Ziggo
's-Gravenhage 11 november 2008

Betreft: concept advies radiopakket 2009

De programmaraad BCNZ is medio april 2004 ingesteld door de vier gemeenteraden van de aangesloten gemeenten en heeft de taak om binnen de beperkte mogelijkheden een zo pluriform mogelijk pakket van radio en tv-zenders samen te stellen voor degenen die op de kabel zijn aangesloten. Medio 2008 heeft Alblasserdam zich daarbij aangesloten.

Het huidige pakket radiokanalen is in deze gemeenten uniform, uiteraard met uitzondering van de lokale must carry zender.

In de vergadering op woensdag 5 november 2008 heeft de Programmaraad ABCNZ zijn concept advies aan kabelexploitant Ziggo inzake het radiopakket 2009 samengesteld.

Het zwaarwegend advies betreft het wettelijk minimumpakket (ook wel genoemd 'basispakket' of 'budgetpakket') bestaande uit 25 radiozenders, waarin begrepen de 9 verplichte 'must carry' zenders (hieronder de cursieve zenders nummer 1 tot en met 9).


1Radio 1

2Radio 2

3Radio 3FM

4Radio 4

5Radio 5

6Radio Rijnmond resp. West

7Lokale Omroep

8VRT Radio 1

9VRT Radio Klara 10BBC Radio 3
11BBC World Service
12WDR 3
13WDR 4
14Radio France International
15Rotterdam 4 migrantenomroep
16Arrow Jazz FM
17BNR Nieuwsradio
18RadioNL 19Classic FM
20Q-Music
21Radio 10 Gold
22Radio 538
23Sky Radio
24Radio Veronica
25100% NL

Ad 6: Radio Rijnmond resp. West
Radio West is door de overheid vanwege haar taak als calamiteitenzender aan Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle aangewezen als de regionale publieke omroep. M.b.t. Radio Rijnmond geldt dat voor de andere drie gemeenten.

Ad 7: Lokale Omroep
Aangezien Zevenhuizen-Moerkapelle (als enige van de vijf gemeenten) geen lokale zender heeft, adviseert de programmaraad wederom daarvoor in de plaats de Lokale Omroep van Nieuwerkerk aan den IJssel in het minimumpakket op te nemen. Dit tegen de achtergrond van het feit dat binnen enkele jaren deze twee gemeenten zullen samengaan.

Ad 18: Medio januari/februari 2008 is Bright FM gestopt met haar uitzendingen over de kabel. Zij zendt nog wel uit per internet. In een tussentijds advies kwam Arrow Classic Rock daarvoor in de plaats. Nu adviseert de programmaraad bindend in de plaats van deze zender de nog tamelijk nieuwe maar wel in delen van Noord, Oost en Zuid Nederland goed beluisterde nederlandstalige zender RadioNL. Arrow Classic Rock gaat dan weer terug in het vrijblijvend advies ten koste van BBC2

In aanvulling op bovenstaand bindend advies geeft de programmaraad nog een vrijblijvend advies aangaande de radiozenders die Ziggo binnen het standaardabonnement toevoegt aan het radiopakket. Voor een goed begrip: De zenders staan in willekeurige volgorde.

26Radio West resp. Rijnmond 32Arrow Classic Rock
27Radio 633CAZ!
28FunX34Slam! FM
29Radio Amor35Radio Bem Bem
30City FM/Radio Decibel36TMF radio
31Kink FM

Ad 26: Radio West resp. Rijnmond
Radio West betreft hier als vrijblijvend geadviseerde zender in de gemeenten Alblasserdam, Bergschenhoek en Capelle aan den IJssel, waarnaast Radio Rijnmond geldt als vrijblijvend advies voor Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle.

Ad 29: Radio Amor is eveneens tussentijds in het pakket gekomen. De programmaraad wil haar ook dit jaar handhaven.

Ad 30: Op 1 januari 2009 zal Radio Decibel i.v.m. overname het stokje overnemen van CityFM. De programmaraad geeft haar voorlopig het voordeel van de twijfel en adviseert haar vrijblijvend.

Ad 32: Zie Ad 18

Ad 35: De zender JuiceFM heeft begin november 2008 mede gedeeld dat zij stopt met haar uitzendingen. De raad wil de nieuwe zender Radio Bem Bem, met als doelgroep de jongste jeugd, een kans geven en adviseert haar daarom vrijblijvend in dit pakket.

Algemene toelichting

Uitgangspunten
De programmaraad wil binnen de beperkingen die hem zijn opgelegd toch een zo'n pluriform mogelijk pakket samenstellen. Daarbij wil hij zich niet beperken tot het advies betreffende het wettelijk minimumpakket, maar wil hij ook de gelegenheid nemen tot een advies omtrent het plusdeel, zijnde de overige zenders binnen het standaardabonnement. Buiten de verplicht op te nemen 'must carry' zenders komt het voor het wettelijk minimumpakket in grote lijnen neer op een zo groot mogelijke diversiteit in taal, cultuur en leeftijdsgroepen. De raad wil dus zoveel mogelijk pluriformiteit in het pakket, maar ook indien mogelijk continuïteit. Dat heeft ditmaal geleid tot minimale veranderingen.

Vervolg
Uiteraard zal de raad zich wederom in de nabije toekomst buigen over dit pakket om te zien of het pakket wel blijft aansluiten op de wensen van de gemiddelde luisteraar en of de zenders waarmaken wat ze volgens format beloven. Daarnaast zal in 2009 politiek meer duidelijkheid moeten komen of de programmaraad of een ander ingesteld lichaam, gelet ook op de verdere digitale ontwikkelingen op de kabel, zich in de toekomst op een andere wijze zal bemoeien met het pakket.

Dit advies is ter kennisname verzonden aan de betrokken programma-aanbieders. Ook de luisteraars in de aangesloten gemeenten kunnen o.a. via de web-site www.programmaraadbcnz.nl kennis nemen van dit advies.

Namens Programmaraad ABCNZ

N.F.W. Donker
voorzitter F.W.M. Mol
penningmeester