Gemeente Roermond

Leerlingen maken kennis met duurzame energieopwekking

Zonnepaneel Wethouder IJff van Milieu heeft samen met de leerkrachten en leerlingen van basisschool Aan de Roer en het bedrijf Infraspecials BV uit Ridderkerk op 5 november 2008 om 10.00 uur het startsein gegeven voor het pilotproject Duurzame energieopwekking Aan de Roer. Op die dag heeft Infraspecials enkele zonnepanelen en een windmolen op het dak van de school geplaatst en aangesloten op een monitorsysteem. De school is daarmee in Roermond voorloper op het gebied van de productie van duurzame energie.

De kinderen van groep 7 en 8 waren tijdens het startsein in grote getale aanwezig. Na een welkomstwoord door mevrouw Rademakers, directrice van de school, onthulde wethouder IJff een zonnepaneel en vertelde hij op originele wijze, met gebruikmaking van bijvoorbeeld enkele knikkers, enkele wetenswaardigheden over stroom, hoe werkt dat, hoeveel stroom levert dit project op etc. Ook kregen de leerlingen in de aula van de school uitleg van Infraspecials over de werking van de zonnepanelen en de windmolen en de voordelen die deze wijze van energieopwekking heeft voor ons milieu. De wethouder reikte daarbij tussendoor aan de schooldirectie nog enkele kleine presentjes uit die relatie hadden met het onderwerp energie.

Gebruik van zonne- en windenergie zijn twee vormen van duurzame energieopwekking die al op relatief kleine schaal inzetbaar zijn. Hierdoor zijn deze vormen van energieopwekking voor elke burger en bedrijf bereikbaar. Dit pilotproject biedt de basisschool en de gemeente de mogelijkheid om ervaring op te doen met deze vorm van energieopwekking. Wethouder IJff: Het project is een uitstekend educatiemiddel voor leerlingen en ouders. Ook wordt hierdoor een positieve bijdrage geleverd aan een schoner en minder belast milieu en ons klimaat.
Publicatiedatum: 06-11-2008 Bijgewerkt: 06-11-2008