Gemeente Roermond

Sporthal en wijkgebouw, Herten met groene long

Sporthal met wijkgbouw Herten krijgt een nieuwe sporthal in combinatie met een wijkgebouw, grenzend aan een groenzone. Eind 2010 is de oplevering.

,,De sporthal met gemeenschapsaccommodatie, met sport- en fitnesscentrum Il Fiore, basisschool De Stapsteen en winkels maken de Putkamp en omgeving tot een kloppend hart van Herten, verzekert wethouder Tilman Schreurs: ,,De architect is erin geslaagd om een sporthal en wijkgebouw fraai met elkaar te verbinden, ook in relatie tot Il Fiore. Het totale plan, met een groene long, straalt harmonie uit.

Vooraf is het programma van eisen met werkgroepen en wijkraad vastgesteld. In de haalbaarheidsstudie van Hospitality Consultance zijn vier varianten aan bod gekomen. Uiteindelijk viel de keuze op het ontwerp voor de sporthal in combinatie met de gemeenschapsaccommodatie.

Sporthal met wijkgbouw Stap voor stap is de architect Iwan Pove tot een ontwerp gekomen waarvoor hij de handen op elkaar heeft gekregen. ,,In een eerste analyse viel meteen op de huidige sporthal meer een opgewaardeerde gymzaal is, met een entree die verstopt ligt. In de planontwikkeling is gekozen voor een echte sporthal met wijkgebouw met een herkenbare eigen entree, maar tevens met een gemeenschappelijke entree met de sporthal en Il Fiore.

De twee nieuwe gebouwen zijn op een ingenieuze manier geïntegreerd. Het vloeroppervlak van het wijkgebouw beslaat 264 vierkante meter. Dat is een tiende van de sporthal die 2063 vierkante meter groot is. Ze zijn als het ware in elkaar geschoven. De gemeenschapsaccommodatie wordt gebouwd bovenop de kleedkamers van de sporthal. Het wijkgebouw heeft een eigen, duidelijk herkenbare toegang, maar krijgt ook een gemeenschappelijke ingang met de sporthal en Il Fiore. De ruimten van de nieuwe gebouwen kunnen op maat van de gebruikers worden aangepast. Ze kunnen ook via schuifpanelen met elkaar worden verbonden.

De sporthal is op te delen in drie gymzalen, door schuifwanden. De sporthal is multifunctioneel. Dat houdt in dat daarin ook andere evenementen in kunnen plaatsvinden zoals een concert. De gemeenschapsaccommodatie heeft een grote zaal voor ruim honderd personen en twee zaaltjes, beide voor circa 25 personen, en een kantine. Vanuit dit wijkgebouw is over de volle lengte zicht op de activiteiten in de sporthal.

Voor een goede bereikbaarheid van verschillende accommodaties voorziet het plan in een royale parkeergelegenheid. Bij de sportaccommodaties komen 125 parkeerplaatsen. Ongeveer eenzelfde aantal komt bij het winkelcentrum, met een ontsluiting via de Dorpstraat en de Oolderweg. Vanaf die parkeerplaats zijn eveneens de sportaccommodaties te bereiken, via de voetgangerszone Putkamp, rekening houdend met voldoende parkeermogelijkheden voor sporters in de avonduren.

Er is volop aandacht voor groen. Als er bomen moeten verdwijnen, komt er herplant. Een monumentale boom, een sequoia, wordt verplaatst.

De voorzitter van de wijkraad Herten Leon Goijen zegt ,,zeer tevreden te zijn: ,,We zijn blij dat dit kloppend hart ook daadwerkelijk een plek heeft in het centrum van Herten. Het plan is in goed overleg tot stand gekomen. Ook interviews in de wijk hebben bijgedragen aan het resultaat. Sporthal en wijkgebouw kunnen elkaar aanvullen, door schuivende panelen. Zo kun je daar ook een podiumfunctie creëren voor circa 800 bezoekers. Denk aan concerten, maar ook aan sinterklaas- en kerstfeesten. We verwachten in ieder geval dat er veel synergie ontstaat, ook met De Stapsteen en de verderop gelegen Hubertusschool. Door het plan heeft het hele gebied structuur gekregen.

Over de realisering van het totale plan zegt wethouder Tilman Schreurs tot slot: ,,In mei moet de sloop van de sporthal starten. Dan verwacht anderhalf jaar later de oplevering, in 2010 dus. Publicatiedatum: 06-11-2008 Bijgewerkt: 06-11-2008