Veilig updaten bekroond met prijs

06/11/2008 12:33

Telematica Instituut

Software is een steeds belangrijker onderdeel van embedded systemen zoals tv's, printers, koelkasten, maar ook medische apparatuur. Door het vervangen van de software kunnen nieuwe functies worden toegevoegd tijdens de levensduur van het apparaat. Voorwaarde is wel dat het apparaat feilloos blijft werken. Het Telematica Instituut en haar partners in het Europese onderzoeksproject Trust4All hebben daar iets op gevonden. Het werk is eind oktober bekroond met een ITEA Achievement Award, onder andere in de wetenschap dat het een grote bijdrage levert aan een nieuwe ISO-standaard die eind dit jaar wordt gepubliceerd.

Het draait allemaal om het veilig updaten van software. Bijvoorbeeld bij medische applicaties of in DVD-spelers die daardoor nieuwe mediaformaten kunnen afspelen. Zeker in het eerste geval is het essentieel dat er voorzieningen worden ingebouwd die ervoor zorgen dat apparaten alle functies op een betrouwbare manier blijven uitvoeren. Trust4All ontwikkelde een model waarin het vertrouwen in het totale systeem wordt uitgedrukt in termen van veiligheid en beschikbaarheid van componenten in het embedded systeem. Het model houdt ook rekening met het vervangen en uitbreiden van softwarecomponenten. Verder wordt een software-infrastructuur gerealiseerd waarmee apparaten het gespecificeerde vertrouwensniveau (zoals aangegeven door gebruikers of applicaties) kunnen handhaven.

Een en ander is door de industriële projectpartners gevalideerd door de integratie met producten uit de consumer health en de copier-markt. Volgens ITEA, een door de industrie opgezette internationale samenwerking op het vlak van R? in sofware intensieve systemen, levert het project een grote bijdrage aan de ISO/IEC 23004 (M3W) standaard. Deze vindt mogelijk toepassing in ITU IPTV en MPEG MXM.

Meer informatie is te vinden op:

www.telin.nl

www.itea2.org

http://www.hitech-projects.com/euprojects/trust4all/


----------------------------------





http://www.telin.nl




Telematica Instituut