Ingezonden persbericht


Persbericht

Evelien Lohbeck wint met Noteboek HAFFTube webcompetitie

Prijsuitreiking op de openingsavond 5 november

HAFF leader gemaakt door Pete Bishop
Tex Mex - The Genius of Tex Avery
Cinemuze - Film en Muziek
Talkshows and Workshops - Hearts and Masters

Holland Animation Film Festival
12e Holland Animation Film Festival
5 t/m 9 november 2008 in Utrecht
http://www.haff.nl

Evelien Lohbeck wint HAFFTube webcompetitie

()

Met meer dan 200.000 hits was de HaffTube webcompetitie een groot succes. De uiteindelijke selectie van vijftig films is voorgelegd aan filmmakers, die met hun film geselecteerd zijn voor de competitie voor onafhankelijke korte animatiefilm. Noteboek van Evelien Lohbeck (Nederland) is door deze jury gekozen tot winnaar van de internationale competitie voor webanimatie. De prijs wordt op de openingsavond woensdag 5 november uitgereikt. De winnaar krijgt een gratis verblijf aangeboden op het festival (passe-partout en hotelovernachtingen).

Evelien Lohbeck maakte Noteboek voor haar opleiding aan de ABK St. Joost in Breda. De film toont bijzonder inventief gebruik van een notitieboek, onder meer als notebook - waarmee een film op YouTube wordt geplaatst, kopieerapparaat en broodrooster. Hoge ogen gooiden ook de films Tir Nan Og (Fursy Teyssier, Frankrijk), Time for Some Campaignin (Evan Spiridellis, VS) en The Watchers (Studio Smack, Nederland). De shortlist van vijftig films is te zien op YouTube.com/HAFFTube en www.haff.nl.

HAFF leader gemaakt door Pete Bishop

()

De leader is voor iedereen te zien op www.haff.nl . Ook wordt hij als trailer van het festival in veertig bioscopen in het hele land vertoond. Op de website van het HAFF licht Pete Bishop de leader toe.

Tex Mex - The Genius of Tex Avery
()

Tex Avery werd 100 jaar geleden geboren en dat geeft het HAFF een aanleiding om de grootmeester van de klassieke cartoon te eren. Zijn tempo, humor en grapdichtheid zijn ongeëvenaard. In de jaren '30 was Avery de schepper van Daffy Duck en Porky Pig en van de 'personality' van Bugs Bunny. Tex Avery geleerde Pierre Floquet (Fr) introduceert het retrospectief met films uit zijn glorietijd, de jaren '40 bij MGM. Wolf, Spike, Droopy, Cat, Screwy Squirell en een 'babe' als Little Red maken hun opwachting op het grote doek. Fans aller landen verenigt u!

Cinemuze - Film en Muziek
()

De Bonte Koe, werkplaats voor de ontwikkeling van hedendaagse muziek in Utrecht, voert zelf gecomponeerde muziek uit bij bestaande absurdistische animatiefilms uit Estland. De componisten Floris van Bergeijk, Jelte Heringa, Jeroen Kimman en Daniel Cross maken muziek bij Time Out (Priit Pärn), Marathon (Kaspar Jancis), Birthday (Janno Poldma) en Year of the Monkey (Ülo Pikkov). Donderdag 6 november 20.30 uur in Hoogt 1.

Talkshows and Workshops - Hearts and Masters

In de talkshowreeks 'Heartstrings' laten gasten hun licht schijnen over animatie en vertonen ze twee animatiefilms mee die hun hart sneller doet kloppen. De gasten zijn Mischa Rozema, Pete Bishop, Hans Richter, Rose Bond, Olga Marchenko en Erik van Schaaik. Gastheer van 'Heartstrings' is Paul Wells. In vier Daily Masters worden prominente festivalgasten gevraagd een speciale presentatie te houden. Nikolai Izvolov zal zijn (jarenlange) onderzoek toelichten naar getekend geluid in film. Hij deed dit onderzoek aan de hand van Russisch archiefmateriaal uit de dertiger jaren. Peter Lord van Aardman Animations zal tijdens een Daily Master de ins and outs van de studio uit de doeken doen. Pierre Floquet legt uit wat er zo goed is aan Tex Avery. Blender is een Open Source-software, voor iedereen toegankelijk op internet, waarmee je animatie en games kunt maken. De makers van de succesvolle Big Buck Bunny leggen in een Daily Master uit hoe zij met behulp van dit programma hun film gemaakt hebben. In samenwerking met het Filmfonds organiseerde het HAFF afgelopen weken de masterclass Van concept tot storyboard voor jonge animatieregisseurs. Ter afsluiting van de masterclass pitchen de deelnemers hun projecten tijdens het festival aan Nederlandse animatieproducenten.




Ingezonden persbericht