Online makelaar Livy.nl start nieuwe manier van huis verkopen

06/11/2008 16:00

Livy.nl

Almere, 6 november 2008

P e r s b e r i c h t

Online makelaar Livy.nl start nieuwe manier van huis verkopen

Woningen geveild via Internet

ALMERE - Eigenaren die gedwongen worden om snel hun woning te verkopen, of die meerdere kopers een zo hoog mogelijk bod willen laten uitbrengen, kunnen hun huis voortaan via Internet laten veilen. Livy biedt als online makelaar de mogelijkheid om de woning via www.livy.nl aan de hoogste bieder te verkopen.

Nu het aantal executieverkopen in Nederland toeneemt is de Internetveiling een manier voor huiseigenaren met financiële problemen om een executieveiling te voorkomen. Bij zo'n executieveiling veiling verkoopt de notaris hun huis aan de hoogste bieder. Recent onderzoek leert dat de opbrengst van de woning op zo'n veiling gemiddeld 35 procent lager is dan de feitelijke waarde.

,,Deze executieveilingen vinden vaak plaats in achterafzaaltjes en komen er alleen handelaren op af, omdat particulieren er niet durven te komen. Wij willen deze markt open gooien. Als particulieren mee mogen bieden krijg je een betere prijsvorming", legt Marc Kuipers van Livy uit.

Al voor de kredietcrisis kon een groeiend aantal Nederlanders de hypotheeklasten niet langer opbrengen. Nu de hypotheekrente fors is gestegen, komen mensen die een nieuwe rentevaste periode moeten aangaan in de problemen, vooral als ze een te hoge financiering hebben afgesloten.

Ook voor andere verkopers is de internetveiling een geschikt instrument. Kuipers: ,,Als je huis erg gewild is en je wilt er de hoogste prijs voor hebben, dan kun je mensen over elkaar heen laten bieden."

De veilingen op livy.nl zijn transparant en toegankelijk en werken heel simpel. De te veilen woning wordt via Funda gepresenteerd aan de markt. Een NVM-makelaar heeft de waarde bepaald, er worden kijkdagen georganiseerd en de veilinggegevens worden op Livy gepubliceerd. Kandidaat bieders worden gescreend en krijgen via de Livy NVM-makelaar een inlogcode. ,,Zo kunnen we zien wie er een bod doet en of mensen dat ook kunnen betalen", legt Kuipers uit.

De veiling duurt een week en start en eindigt op woensdag. Iedereen kan 24 uur per dag een bod uitbrengen, waarbij een nieuw bod het oude moet overtreffen. Na afloop van de veiling wordt de woning gegund en vindt de reguliere contractuele afwikkeling plaats met een koopovereenkomst en levering bij de notaris. Er geldt geen financieringsvoorbehoud, wel heeft de koper de wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Wordt de woning niet gegund, dan gaat deze kosteloos mee in de volgende online livy-veiling.

Livy bestaat uit een groep NVM-makelaars die consumenten de mogelijkheid biedt om zelf via de website http://www.livy.nl gratis hun huis te verkopen of afzonderlijke makelaarsdiensten in te kopen als ze er niet uitkomen Via dezelfde website kunnen ze hypotheken en verzekeringen afsluiten zonder afsluitprovisie of verborgen kosten.

Voor meer informatie: http://www.livy.nl