Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

IPPC-richtlijn beter nageleefd

06-11-2008

Gemeenten en provincies boeken voortgang bij het uitvoeren van de IPPC-richtlijn. Dat blijkt uit een analyse door de VROM-Inspectie (VI) en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Van de 556 bedrijven waar de provincies de installaties en de milieuvergunningen moeten controleren op naleving van de IPPC-eisen, voldoet inmiddels 93 procent aan die eisen. In april was dit nog maar 74 procent.

De gemeenten met de grootste achterstanden zijn door de VI bezocht en beoordeeld. In die 40 gemeenten voldeed in oktober 73 procent van 669 bedrijven aan de eisen. De voortgang komt doordat meer bedrijven zijn getoetst aan de IPPC-eisen, doordat milieuvergunningen zijn aangepast en doordat rapportage-achterstanden zijn ingelopen. De Inspectie Verkeer en Waterstaat onderzocht de naleving bij waterschappen en Rijkswaterstaat. Bij waterschappen voldoet nog een derde van de dossiers niet aan de eisen terwijl bij Rijkswaterstaat vrijwel alle Wvo-vergunningen aan de eisen voldoen.

De Europese Commissie heeft Nederland eerder in gebreke gesteld omdat niet alle bedrijven aan de eisen van de IPPC-richtlijn voldoen. De Europese IPPC-richtlijn verplicht om grote milieuvervuilende bedrijven te reguleren met een integrale vergunning. De richtlijn moet milieuverontreinigingen door industriële activiteiten en intensieve veehouderij voorkomen. Het gaat om bedrijven in de energiesector, metaalproductie en -verwerking, chemie, afvalsector en agro-voedingsindustrie. De richtlijn verplicht ze om de best beschikbare technieken te gebruiken om hun verontreinigingen te beperken en zo min mogelijk energie en grondstoffen te gebruiken en afval te produceren. Bedrijven moeten vanaf november 2007 aan de IPPC-regels voldoen.

Download:


Zie het origineel

* Kamerbrief IPPC-rapport (doc, 95 kB)

* bijlage (doc, 977 kB)