Ingezonden persbericht



---

EMBARGO 06/11/2008 ­ 8.30 u

Persmededeling Gereglementeerde informatie

Lotus Bakeries neemt het Zweedse Annas Pepparkakor over

Lembeke/Tyresö, 6 november 2008 ­ Lotus Bakeries ("Lotus") is verheugd om te kunnen aankondigen dat het een overeenkomst heeft afgesloten met Accent Equity, een Zweeds private equity fund, voor de aankoop van de aandelen van de Zweedse onderneming Annas Pepparkakor Holding AB (tezamen met haar verbonden ondernemingen "Anna's"). Anna's is opgericht in 1929 en is een kwaliteitsproducent van Pepparkakor, een Zweedse traditionele specialiteit. De Pepparkakor is een dun en krokant koekje met kaneel en gember. De producten van Anna's zijn beschikbaar in verschillende smaken maar worden altijd op basis van hetzelfde deeg en volgens hetzelfde traditionele recept bereid. Sinds haar oprichting kent de onderneming een gestage organische groei. De totale omzet op het einde van het laatste boekjaar (op 30 juni 2008) bedroeg 172 miljoen SEK (17,3 miljoen EUR) en de recurrente EBITDA bedroeg 12% van de omzet.
Zweden, thuismarkt en land van oorsprong van Anna's, vertegenwoordigt ongeveer 28% van de omzet. Anna's is het bekendste merk van Pepparkakor in Zweden en de onderneming is er marktleider. In Zweden zal het merk Anna's dan ook behouden, ondersteund en verder uitgebreid worden.
Met 40% van de totale omzet is Noord-Amerika sinds kort de grootste afzetmarkt van Anna'.
---
Ikea biedt het assortiment van Anna's wereldwijd aan in zijn afdeling Ikea Food. De totale verkoop aan Ikea en de export naar landen zoals Finland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Australië, Noorwegen en Portugal, vertegenwoordigen 32% van de omzet van het bedrijf. Anna's bezit twee fabrieken, één in Zweden (in Tyresö, nabij Stockholm) en één in Canada (in High River, nabij Calgary), en telt 67 werknemers ­ 50 in Tyresö en 17 in High River. De initiële aankoopprijs is gebaseerd op een ondernemingswaarde van 164 miljoen SEK (16,5 miljoen EUR). Afhankelijk van de resultaten van Anna's op 30 juni 2009, wordt een aanvullend bedrag op basis van de groei van de EBITDA betaald. In ieder geval zal de betaalde bedrijfswaarde lager liggen dan acht keer de recurrente EBITDA. De aankoop wordt gefinancierd door een "unsecured bank loan" met een looptijd van zeven jaar. Eind november 2008 is de definitieve "closing" van deze transactie voorzien. Op 1 december 2008 zullen de resultaten van Anna's in de resultaten van de Groep Lotus Bakeries worden geconsolideerd.

In het algemeen wenst de Groep Lotus Bakeries haar duurzame groei en rentabiliteit te baseren door focus op authentieke specialiteiten binnen de wereld van koekjes, peperkoek (ontbijtkoek), wafels en gebak. Verder wenst Lotus Bakeries een merkpolitiek te voeren met producten die onderscheidend zijn wat kwaliteit en klantentevredenheid betreft, gedynamiseerd door een sterke commerciële organisatie en doelgerichte marketingacties. Op die manier wenst Lotus een leidende positie te versterken of te verwerven in haar specialiteiten. De overname van Anna's past perfect in de strategie van de Groep om binnen een merkstrategie te focussen op kwaliteitsvolle specialiteiten met een internationaal potentieel.


---

EMBARGO 06/11/2008 ­ 8.30 u

Lotus Bakeries in een notendop

Lotus Bakeries focust op authentieke specialiteiten uit de koekjes- en gebakwereld zoals speculoos, peperkoek, wafels, frangipane, madeleine, Bretoense boterspecialiteiten, Enkhuizer koekjes, mergpijpjes, e.d. Lotus Bakeries, met hoofdzetel in België, is een dynamische en internationaal georiënteerde onderneming met productievestigingen in België, Nederland en Frankrijk, en eigen verkooporganisaties in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland-Oostenrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten en Singapore. Met 1161 medewerkers produceert en verkoopt Lotus Bakeries onder de merken Lotus en Peijnenburg kwaliteitsvolle en lekkere producten. Door een gezond evenwicht te bewaren tussen traditie en innovatie verwent Lotus Bakeries de consument met een uniek productengamma. In 2007 realiseerde Lotus Bakeries een omzet van 224 miljoen euro. De aandelen van Lotus Bakeries zijn genoteerd op Euronext Brussels.

Accent Equity in een notendop

Accent Equity Partners is een belangrijke private equity vennootschap die vooral actief is in het marktsegment van kleine tot middelgrote ondernemingen en die gespecialiseerd is in de aankoop van ondernemingen in Noord-Europa. Sinds het midden van de jaren 1990, heeft Accent zes beleggingsfondsen geadviseerd, ongeveer 50 bedrijven overgenomen en 40 bedrijven overgedragen. Accent Equity Partners geeft advies aan beleggingsfondsen met een toegezegd kapitaal van om en bij het miljard euro. Accent investeert in sterke Noord-Europese bedrijven waarmee een duidelijke meerwaarde kan worden gecreëerd, via sterke groei, operationele verbeteringen en strategische ontwikkeling. Meer informatie vindt u op www.accentequity.se.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Matthieu Boone, CEO
Tel: +32-(0)9-376.26.11

Meer informatie over Lotus Bakeries is terug te vinden op de website: www.lotusbakeries.com


---- --