Erasmus MC


---

Groot plantendak voor nieuwbouw Erasmus MC

Wethouder Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) heeft donderdag 6 november symbolisch een cheque van EUR 350.000 aan het Erasmus MC en Stichting Erasmus MC Vriendenfonds overgedragen, als bijdrage voor de aanleg van het groene dak op het Erasmus MC-Sophia.

Bolsius deed dit tijdens de opening van het het congres Green & the City in de Rotterdamsche Manège. De groene daken moeten gunstig uitpakken voor de waterhuishouding en het milieu. De planten op het dak zullen het regenwater vasthouden, waardoor het riool minder belast wordt. De planten compenseren de CO2-uitstoot, waarmee de luchtkwaliteit beter wordt.

Veilig is heilig
In de toekomst krijgt het Erasmus MC ruim 12.500 m2 groen dak. Hiermee geeft het ziekenhuis invulling aan de ambitie van een `healing environment'. Een aangename omgeving werkt mee aan het herstel van patiënten, is de achterliggende filosofie. Samen met de gemeente Rotterdam is de ambitie uitgesproken om in de bouwplannen de volgende thema's mee te nemen:

* Veilig: 'veilig is heilig'.

* Duurzaam: 'duurzaam is goedkoper'.

* Gezond ontwikkelen: 'healing is leading'.

Zo worden er daktuinen - mogelijk met bomen - aangelegd, die toegankelijk zijn voor patiënt en medewerker. Ook de atria zullen veelal met beplanting worden ingericht.

Groene daken
De bijdrage van de gemeente Rotterdam past in de uitvoering van het programma Groene Daken. Vanuit dit programma is er ook een stimuleringsregeling voor bedrijven, particulieren en woningbouwcorporaties.
Groene Daken maken deel uit van een uitvoeringsprogramma van het Waterplan II. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Rotterdam Climate Initiative, Rotterdam Climate Proof en het Groenjaar 2008.

Publicatiedatum :06-11-2008