Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Smart Fortwo zuinigste schone auto

Den Haag, 6 november 2008

De Smart Fortwo Coupe CDI is met een verbruik van 1 op 30,3 ( 88 gram CO2 per km) de zuinigste schone dieselauto volgens de vandaag gepubliceerde TOP10's zuinige auto's van ANWB, WNF en de Stichting Natuur en Milieu. Deze auto stond nog niet in de TOP10's, omdat deze nog geen roetfilter had. Nu de diesel-Smarts standaard met roetfilter worden geleverd, zijn ze niet alleen zeer zuinig, maar brengen ze ook nog eens weinig fijn stof in de lucht.

Andere opvallende nieuwkomers in de categorie 'Kleine dieselauto's' zijn de Skoda Fabia Greenline en de Opel Corsa 1.3 CDTI EcoFlex. Beide haalden bij de Europese Typegoedkeuring een CO2 -uitstoot van 109 gram per km.

De categorie 'middelgrote dieselauto's' kent een nieuwe koploper: de Mercedes A160 CDI BlueEfficiency met een verbruik van 1 op 22,7 (116 gram CO2 per km). In deze klasse is de Citroen C4 1.6 HdiF opgerukt van de 9e naar de 2e plaats (118 gram CO2 per km), even veel als de Seat Cordoba 1.4 TDI DRF.

In de categorie 'kleine benzineauto's' hebben de Chevrolet Matiz en de Fiat Panda hun plek heroverd (beide 119 gram CO2 per km). De Mercedes A150 (met 139 g/km CO2) en de Skoda Superb 1.4 TSI (met 157 g/km CO2) zijn doorgedrongen in de TOP10's van respectievelijk de middelgrote en de grote benzineauto's .

ANWB, WNF en Stichting Natuur en Milieu brengen elk kwartaal nieuwe lijsten uit van de zuinigste benzine- en dieselauto's binnen een aantal klassen om particu­lieren en (lease)bedrijven te helpen bij het maken van een klimaatvriendelijke en kostenbesparende keuze. Mede dankzij de TOP10's neemt het marktaandeel van kleine, zuinige auto's (grootteklasse A en B) gestaag toe. Bij de presentatie van de verkoopcijfers t/m oktober 2008 signaleren BOVAG en RAI Vereniging een duidelijke verschuiving naar kleinere auto's met kleinere motoren.